Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Groen is in

Milieuvriendelijk opereren is lang gezien als vooral een kostenpost. Dus iets wat not done was, zeker niet in een kapitalistisch systeem. Dit slaat nu om; groen is in. Hoewel het voor sommige bedrijven toch nog vooral een imagokwestie is.

Zo reageerde Apple-ceo Steve Jobs begin deze maand op kritiek van Greenpeace met de excuses dat zijn bedrijf de eigen milieuvriendelijkheid kennelijk niet goed had gecommuniceerd. Het lijkt dus een kwestie van marketing.

Toegegeven, dat kan ook gelden voor de veelbesproken ranglijst van Greenpeace met elektronicamakers gesorteerd op gifstoffen in hun producten en plannen om die af te bouwen. De kritiek op die lijst luidt namelijk dat het slechts een opsomming van intenties is, gebaseerd op uitspraken van de gerangschikte bedrijven zelf. Een kwestie van luid en duidelijk communiceren dus.

Maar groene ict is meer dan alleen schone computerproductie. Juist het aspect energie leidt tot de nu toenemende aandacht voor groen doen. Was energieverbruik eerst vooral iets wat koeling raakte, wat zelf ook weer energie kost, nu valt letterlijk de rekening op de mat. Van de ict-afdeling.

Zo heeft de Amerikaanse PTT berekend dat een stijging van slechts 1 procent in de energiekosten hun 48 miljoen dollar per jaar meer kost. In het met airco en consumentenelektronica gevulde Amerika is ict nu goed voor 3 procent van de totale elektriciteitsconsumptie. Dat is een verdubbeling sinds 2000, meldt onderzoeksbureau Forrester. Je zult nu denken: hier in Europa zijn we niet zo gek. Of is het nog niet zo ver? Want de Amerikaanse überauto SUV rijdt hier toch ook al rond.

Maar het gaat niet alleen om de directe kosten; er is nog een vervolg. Een persoonlijk voorbeeld. Ik scoorde laatst een oude videokaart uit een stapel elektronica die ik voor een goede vriendin naar de gemeentelijke recycling zou sjouwen. Een stapje voorwaarts voor mijn tweede gamebakkie. Alleen bleek de kaart een veel betere voeding nodig te hebben, met hoger Wattage. Koop ik nou een nieuwe voeding voor die ouwe videokaart, die maar lichtjes beter is dan wat hij vervangt? Nee dus. Maar op termijn een geheel nieuwe pc met terugschakelopties voor processor, videokaart en andere stroomslurpers? Ja, graag.x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-05-25T16:23:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.