Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Imago

It’s all about the image. Ict heeft een slecht imago. Dit zorgt voor minder instroom en voor minder uitstroom. De sector staat te springen om mensen. Belanghebbenden doen er echt van alles aan om het imago van de ict te verbeteren. Je moet er vroeg bij zijn, dus vooral meisjes krijgen vanaf de brugklas de leuke kant van ict te zien.

De acties om het imago te verbeteren lijken nog niet echt te helpen. Vorige week meldden wij nog dat de (voorlopige) instroomcijfers voor het vierde jaar op rij gedaald zijn.

Waarom is het imago van ict-studies zo slecht? Geneeskunde is ook een lastige studie. Die studie duurt langer dan een ict-studie en kost daarom ook meer. Studenten die zich hier voor inschrijven worden niet eens altijd toegelaten, omdat er geloot moet worden. Geneeskunde gaat over het beter maken van mensen. Iedereen maakt dat in zijn omgeving wel een keer mee. Met ict hebben we ook allemaal te maken. Maar het lijkt alsof het ons alleen maar problemen oplevert.

Het slechte imago van de ict verbaast me niet echt. Lees je ergens een positief verhaal over het slagen van een ict-project. Nee. Je leest wel dat de treinen niet rijden, omdat Prorail problemen heeft met de ict-infrastructuur. Je leest ook dat de Betuwelijn vertraging heeft opgelopen, omdat het ministerie niet genoeg verstand heeft van de ict-infrastructuur. Hetzelfde lees je over rekeningrijden.

Het vak informatica dat op middelbare scholen gegeven wordt, had het imago van ict moeten verbeteren. Een hoogleraar vertelde in een interview dat hij het zorgelijk vindt dat dit vak door omgeschoolde docenten gegeven wordt. De leraar biologie geeft met heel veel enthousiasme les, maar de leerling met verstand van programmeren kan bij de start al meer dan de docent. En dat is jammer, want die leerling die zou nu wel eens voor een ander vak kunnen kiezen.

Het verbeteren van het imago van ict is nobel en zeker ook nuttig. Maar niemand kan het imago beter verbeteren dan de ict zelf.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

De ICT heeft de afgelopen 10 jaar ZELF z'n eigen glazen ingegooid en is daar nu nog steeds hard mee bezig.

We hebben ZELF mensen zonder n of andere voorkennis van straat geplukt, deze een bootcamp gegeven om ze vervolgens als "expert" voor grof geld bij een klant te plaatsen.

Bedrijven worden gedwongen over te stappen op omgevingen die een applicatieontwikkelaar voorschrijft. (En het bedrijf van die applicatie afhankelijk is omdat die door een instantie wordt voorgeschreven).

Het onderwijs klaagt steen en been.
Maar leraren krijgen van het management slechts een paar honderd euro per JAAR voor het bijspijkeren van hun kennis.

Leerlingen weten het vaak beter dan hun leraar.
Leerlingen willen het op manier A oplossen(JAVA, Linux etc), terwijl leraren daar meestal geen kaas van hebben gegeten.
Sterker nog: Men EIST alleen de windows way in een groot aantal opleidingen en alternatieven worden niet getolereerd

Kijk eens naar het AANTAL virussen, phising pogingen, hacks, waarschuwingen, etc.

Kijk eens hoe vaak een computer gemiddeld vastloopt. En dit wordt getolereerd door iedereen. Stel je nu eens voor dat dit je auto was.....

En nu vinden we het gek dat de ICT een imago probleem heeft?

Kent iemand servers die 10 jaar probleemloos hebben gedraaid?
Kent iemand servers die nog nooit zijn gehacked, geen last hebben van virussen of iets dergelijks?

Ze bestaan niet?
Ze bestaan wel, maar het zijn zeer zeker geen windows serv.......(crash)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-06-22T08:26:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.