Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Ontwikkelingshulp

Komende week begint in Rome de conferentie Web2forDev. Ze spreken er over de inzet van interactief internet bij de steun aan ontwikkelingslanden.

Waarom ook niet? Ict heeft onze wereld stukken kleiner gemaakt en dat is precies waar ze in ontwikkelingslanden nog continu tegenaan lopen: te grote afstanden. Door die fysiek en psychologisch grote afstanden komt de ontwikkeling maar mondjesmaat op gang. Web 2.0 als verlengstuk van informatietechnologie maakt overdracht van kennis en kunde op afstand beter mogelijk. Hierdoor kunnen technici beter worden opgeleid en boeren beter geïnformeerd. Uiteindelijk moet er nationaal ict-beleid worden geformuleerd zodat de landen ook structureel meer worden opgenomen in de vaart der volkeren.

Een grote rol is weggelegd voor organisaties als het Nederlandse IICD, de FAO van de Verenigde Naties en vele andere die zich inspannen voor beter en interactiever gebruik van technologie in ontwikkelingslanden. Ook staan veel bedrijven in de rij om, in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemerschap, regelmatig een afvaardiging te sturen naar het vaak door armoe, oorlog en wanbeleid getroffen deel van de wereld. Vele bedrijven doen dat trouwens zonder daar veel ruchtbaarheid aan te geven.

Hoewel de technologie natuurlijk ook in de minder ontwikkelde landen niet helemaal heeft stilgestaan, zijn computers, verbindingen en internet nog lang niet overal een vanzelfsprekendheid. Je moet dan ook niet verwachten dat iedere boer in de Boliviaanse bergen en iedere metselaar in Malawi in zijn huis een loi-cursus kan en gaat downloaden. Kennisoverdracht met behulp van Web 2.0 zal vooral plaatsvinden via de plaatsen waar wel al een (snelle?) computer en internetverbinding is, zoals bij de regionale coöperatie en de universiteit. Maar toch. Als je met interactieve webmedia en westerse expertise de relatieve afstand kan verkleinen en de kennisoverdracht kan bevorderen, is dat volgens mij een goede stap in de richting van algehele ontwikkeling van de economie. Nu maar hopen dat ze een goede eerste stap kunnen zetten, daar bij de Web2forDev in Rome.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.