Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Lettergeweld

Alfabet letters taal

Nee, het is volgens mij geen modetrend. Het is een integraal onderdeel van de wereld waarin u en ik werkzaam zijn. De ICT bedoel ik. Of SOA, SLA, ERP, CRM of bijvoorbeeld ECM. In ieder geval de drieletterafkortingen die ons om de oren geslingerd worden. Je struikelt erover en blijft je verwarren met al die kreten.

Eén voor één zijn het termen die met grote regelmaat terugkomen in de Computable en waarvan we gemakshalve aannemen dat u ze als lezer begrijpt en dus weet waarover wij het hebben. Fijn voor de incrowd en hocus pocus voor de buitenstaander. Gelukkig is er Wikipedia, die de afkortingen TLA noemt. TLA staat voor three letter acronym, wat het zelf ook is. Maar de wiki vergeet er bij te zetten dat TLA’s vaak alleen begrijpelijk zijn voor de mensen die er mee werken of er van afweten. Zelfs voor hen is het soms niet bij te benen.

Want naast de drieletterafkortingen heb je ook FLA’s, de vierlettervariant zoals ITIL en RFID. Sommige FLA’s verwijzen naar zaken die ook al een drieletterige lettercombinatie hebben. Neem een voorbeeld aan SaaS en ASP, beide doelend op de levering van hosted webdiensten als tegenhanger van lokaal geïnstalleerde softwareapplicaties. Wat trouwens flink in opmars is. Hoewel de kniesoor zal zeggen dat er wel degelijk een verschil tussen SaaS en ASP is, zijn de twee meerletterafkortingen voor mij en de meesten van u uitwisselbaar. Verwarrend?

Gelukkig ben ik niet de enige die soms verward is door al dat lettergeweld. Het verbaast me niks te lezen dat zelfs veel ict-beslissers onbekend zijn met de term SaaS (of ASP). Maar liefst 73 procent weet niet wat de term inhoudt en pas na een toelichting gaat bij 69 procent een belletje rinkelen. Dit is best opmerkelijk. De vraag werd namelijk voorgelegd aan managers en directeuren die verantwoordelijk zijn voor het ict-beleid in hun onderneming. Zij zouden als geen ander moeten weten van de hoed en de rand op gebied van applicatiegebruik en -beheer, zij het lokaal of op afstand draaiend.

Er is nog een hoop zendingswerk te verrichten door de SaaS-sector. Misschien moeten ze het eens proberen met een naam die langer is dan drie of vier letters.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-10-05T00:00:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.