Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Sponsoring: 'Wie heeft de grootste?'

IT-bedrijven die hun naamsbekendheid willen opvoeren of behouden maken steeds meer gebruik van sponsoring van sportevenementen. En wat zijn dan mooiere kluiven dan de wereldkampioenschappen voetbal of de olympische spelen. Welke IT-operatie is groter? IBM denkt Nagano 98; EDS en HP France 98. Eén ding hebben IT'ers en voetballers in ieder geval gemeen: zoveel mogelijk willen scoren. 

Met verbazing heb ik gelezen (Computable, 12 juni) dat de IT-operatie voor het WK-voetbal de grootste is die ooit voor een kortstondig evenement is opgezet. Alhoewel het hier een groots sportevenement betreft is de onderliggende IT-infrastructuur zeker niet groter dan die van de Olympische Winterspelen, die begin dit jaar plaatsvonden in Nagano, Japan. Met name het aantal sporten en de daarmee samenhangende aspecten zoals jurering en tijdregistratie zorgden voor een veel grotere complexiteit. Dit betekent een fundamenteel verschil, als we dat vergelijken met één enkele sport in termen van applicatie-ontwikkeling, integratie en beheer. Ongeacht het aantal toeschouwers dat een dergelijk evenement trekt.
Met de vestiging van het nieuwe Internet-wereldrecord zijn de Olympische Spelen het voorbeeld van de grootste, meest uitgebreide en drukst bezochte technologie-applicatie ooit. Meer dan 650 miljoen hits werden geregistreerd gedurende het 16 dagen durende evenement met een piek van 110.000 hits per minuut en meer dan 60 miljoen hits op één dag. Via de IBM Fanmail-site ontvingen atleten meer dan 300.000 fanmails en zijn door meer dan 1.500 atleten individuele homepages gebouwd.
IBM heeft, met haar 'network computing' technologie, voorzien in een naadloze integratie van het Resultaten Systeem, Info '98, de officiële Nagano Web Site, het Commentator Systeem, het Games Management Systeem en het 'World News Press Agency' Systeem.
Technologische feiten:

  • meer dan 4.5 terabytes aan informatie;
  • meer dan 300.000 fanmails verstuurd aan atleten en coaches;
  • meer dan 5.000 PC's;
  • ruim 1.300 desktop printers;
  • zeker 2.000 verschillende types geprinte rapporteringen;
  • 18 RS/6000 systemen;
  • 2 S/390 systemen;
  • 5 AS/400 systemen;
  • meer dan 800 IBM specialisten uit 17 landen in Nagano.
Ans Huisman,
Corporate Product PR
IBM Nederland

Reactie HP

Met interesse heb ik gelezen dat IBM tijdens de Olympische Spelen van Nagano blijkbaar ook iets fantastisch gedaan heeft op het gebied van sport en informatietechnologie. Waarom IBM zich nu juist aangesproken voelt als Hewlett-Packard, EDS en Sybase in nauwe samenwerking een spectaculaire IT-operatie neerzetten met het WK-voetbal, is wat minder duidelijk. Het belangrijkste dat Hewlett-Packard, EDS en Sybase willen duidelijk maken is dat het mogelijk is om in goede samenwerking een open en flexibele client/server-architectuur op te zetten, goed beheersbaar en modern. Het samen realiseren van een complexe en omvangrijke IT-architectuur is echt iets om trots op te zijn. Hierbij hebben de partners duidelijke afspraken over verantwoordelijkheden gemaakt. Of de IT-operatie de grootste is of niet, is niet zo spectaculair. Zeker in de IT-branche zijn we gewend dat dergelijke uitspraken nogal vergankelijk zijn. Als ik overigens kijk naar de apparatuur die IBM heeft ingezet en die vergelijk met wat de drie partners Hewlett-Packard, EDS en Sybase gebruikt hebben, dan is ook nog sprake van de grootste operatie. IBM heeft 25 servers gebruikt en wij 100 Unix-servers. Een ding moeten we IBM toegeven: zij hebben meer mensen ingezet.
Wim van Setten,
marketing manager Hewlett-Packard Nederland

Reactie EDS

In een telefonische reactie toont Kris Poté, directeur marketing en communicatie van EDS Benelux zich niet erg onder de indruk van de argumenten van IBM. "Tegen het einde van de wereldkampioenschappen verwachten we ongeveer 1 miljard hits op de website van de World Cup (http://www.france98.com). Dat blijkt uit een extrapolatie van de huidige cijfers. De piek ligt thans op 59 miljoen hits per dag. In het officiële persbericht van IBM bij de Winterspelen in Nagano is sprake van een piek van 56 miljoen. Dat lijkt me duidelijk".
EDS coördineert de IT-inspanningen van de drie sponsors HP, Sybase en EDS. "Voor EDS werken nu ongeveer honderd mensen in Frankrijk die de IT-systemen van de WK draaiende houden", aldus Poté.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-03T00:00:00.000Z Ans (e.a.) Huisman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.