Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Alarmerend onderzoek……. of toch niet?

Dit artikel delen:

Computable Expert

Ed Magnée
Innovatieadviseur, Alares. Expert van Computable voor de topics Mobility en Zorg.

Ondanks het toevoegen van nieuwe snufjes blijft de vraag naar pda’s afnemen” aldus onderzoeksbureau IDCdeze week over een belangrijke drager van mobility-oplossingen. Is de pda aan het uitsterven? Wat betekent dat voor al die verkopers met zo’n apparaat op zak en voor al die thuiszorgmedewerkers die hun hele planning en administratie er op bijhouden? Lichte paniek maakt zich meester van veel ICT-professionals.

Natuurlijk spreken we over een product wat te maken heeft met concurrerende producten en technologieën. Tablet PC’s. pocket PC’s en vooral smartphones vormen vaak aantrekkelijke alternatieven. Met name de ontwikkeling van de smartphones vormt een bedreiging voor pda’s. De  mogelijkheden van Smartphones nemen in rap tempo toe, de afmetingen worden steeds kleiner en ze zien er vaak prachtig uit. Het gebruiksgemak, tja, dat verschilt nogal per toestel. En de alomgeprezen iPhone ? Die ondersteunt geen Microsoft-toepassingen en zal dus niet zo snel ingang vinden onder puur zakelijke gebruikers. Onmiskenbaar forse concurrentie dus voor de ‘aloude’ pda. Hoe reageren de HP’s en Palm’s hierop? Ik citeer nog even uit het rapport van IDC: “ Om toch nog apparaten te kunnen blijven leveren hebben fabrikanten al verschillende features aan de pda's toegevoegd, zoals gps, multimedia-mogelijkheden en draadloze connectiviteit. Toch zorgen deze nieuwe features niet voor het stoppen van de afnemende vraag."

En dan komt de aap uit mouw. De fabrikanten hebben er één feature teveel ingestopt. De definitie die IDC hanteert is namelijk erg strak. Draadloze verbindingen als bluetooth en WiFI mogen in de ogen van IDC wel op een pda maar mobiele verbindingen als GSM, GPRS en UMTS niet. En aangezien je tegenwoordig met bijna iedere pda kunt bellen en data verzenden is het dus geen pda meer maar een Smartphone. De briljante conclusie van IDC: de verkopen van Smartphones stijgen terwijl de verkopen van pda’s kelderen. Ja, zo lust ik er nog wel een paar.

Maakt u zich dus geen zorgen; pda’s en smartphones groeien naar elkaar toe. Uw keus als ICT-professional neemt toe. U bent de grote winnaar van deze gezonde concurrentie.

Ed Magnée

Secretaris expertpanel Topic Mobility

Innovatie adviseur Nederland BreedbandLand

Directeur Alares b.v.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-08-16T16:00:00.000Z Ed Magnée
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.