Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

2007 het jaar van de Touch besturing?

Dit artikel delen:

Nog even en dan is het zover, de veelbesproken en vooral gehypte iPhone zal vanaf 29 juni in de VS verkrijgbaar zijn. Natuurlijk een apparaat met een Apple vertrouwd mooi design, maar vooral bijzonder vanwege zijn besturing via zgn. Multi Touch technologie. Die is namelijk gebaseerd op een touchscreen waarbij je met meerdere vingers het apparaat kunt besturen. Je kunt bijvoorbeeld inzoomen door twee vingers naar elkaar toe te bewegen. Nu doet de marketingmachine van Apple voorkomen alsof zij touchscreen technologie voor Smartphones als eerste op de markt brengen, maar dat is natuurlijk niet zo. Het was immers al in 1983 dat HP de HP-150, de eerste (MS-DOS gebaseerde) handheld computer met touchscreen besturing lanceerde, in de afgelopen jaren gevolgd door vele andere modellen en merken PDA’s en Smartphones.

Aanrakingsgevoelige schermbesturing zou wel eens de doorbraak van dit jaar kunnen zijn in de mobiele telefoon/handheld wereld. De vorige week in London aan de pers geannonceerde HTC Touch is een voor de Nederlandse markt eerder (binnen enkele weken) verkrijgbaar voorbeeld met dit soort technologie onder de naam TouchFLO™ . Het is bij de HTC Touch mogelijk te navigeren door de menu’s aan de hand van een vingerbeweging over het scherm. Handig om door contactpersonen te bladeren en een door een website te scrollen. Het scherm begrijpt omhoog, omlaag en opzij als beweging. Voor tekstinput kan men evt. het virtuele toetsenbord aantippen, maar toch het handigst gebruik worden gemaakt van de bijgeleverde stylus. Voor een demonstratie van deze innovatieve technologie zie dit filmpje:

http://soapbox.msn.com/video.aspx?vid=309a4d3d-f423-4c9f-98dc-cbe2056209bf 

Touch technologie zou overigens niet alleen voor de displays van Smartphones voorbehouden zijn. Er zouden bij de diverse fabrikanten al voorbeelden gesignaleerd zijn van touch gevoelige navigatiebuttons en ook toestellen met slide out touchscreens die als toetsenbord kunnen worden gebruikt (maar dan dus zonder knopjes). Van Apple wordt verwacht dat ze een dezer dagen een Multitouch mousepad zouden aankondigen. Daarnaast zijn de TabletPC’s al enige tijd voorzien van schermen die met pengevoelige besturing werken.

Toch is het niet alleen aanrakingsgevoelige besturing wat de klok slaat. HP zal binnen drie weken hun nieuwste Smartphone, de IPAQ 514 Messenger op de markt brengen. Dit toestel, niet voorzien van een touchscreen, heeft wel iets anders revolutionairs: Spraakbesturing! Anders dan de al een tijdje beschikbare Microsoft Voice Command applicatie, ondersteunt de spraakbesturing van HP de Nederlandse taal. Ik heb er onlangs even mee mogen testen en het werkt verbluffend goed. Je kunt de email berichten in je inbox of de afspraken in je agenda laten voorlezen en zelfs ook zelf een mail dicteren en verzenden. Het knappe is dat het zeer goed luistert en vooral snel reageert.

Bill Gates heeft enkele jaren geleden als eens aangegeven dat de toekomst van besturing van computers zal liggen in de combinatie van een toetsenbord, pen of stylus en spraak. Dat komt nu dus inderdaad dichtbij. Dus wat is dan de volgende stap? Bewegingsdetectie? Ook dat is er al; de HTC Advantage kent de VueFLO™ technologie die detecteert dat je het apparaat schuin voorover of achterover houdt en aan de hand daarvan naar beneden of boven scrollt. Ook de controller van de Nintendo Wii spelcomputer doet aan bewegingsdetectie al volop mee, hetgeen leidt tot een nieuw fenomeen: de Wii elleboog, zie:

http://online.wsj.com/public/article/SB116441076273232312-IHR8Xf3YEG61QlW0e7hA_kHAA8w_20061224.html?mod=tff_main_tff_top 

De nu weer volgende (blessure-vermijdende) technologie voor besturing van computers? Ik laat me graag verrassen.

 

Maarten Sonneveld

Business Group Lead Mobile Communications

Microsoft

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-06-14T15:27:00.000Z Maarten Sonneveld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.