Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

17,3 procent meer files, nomadisch werken moet!

Dit artikel delen:

Dankzij de toegenomen bandbreedte van de internetaansluitingen thuis en onderweg en de apparatuur die ons ter beschikking staat kunnen we veel van de dagelijkse activiteiten thuis of desnoods onderweg uitvoeren.

Het lijkt me ondenkbaar maar voor die enkeling die het ontgaan is zal ik het nog maar even herhalen. De filedruk is het afgelopen half jaar met 17,3 procent fors gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit de halfjaarrapportage van de VerkeersInformatieDienst (VID).

De timing van dit bericht, dat eerder vandaag gebracht werd, kon niet beter. Een spoedreparatie op de A9 (omdat de zomer zo mooi is dat de strepen van de weg af regenden) veroorzaakte een verkeerschaos rondom Amsterdam. In een eerdere bijdrage gaf ik al aan dat ik steevast verkeerd kies tussen trein en auto. Vandaag was het weer zover en achteraf had ik beter de trein kunnen nemen. Al met al ongeveer vijf uur in de auto gezeten, want rijden kon je het nauwelijks noemen. Voldoende inspiratie dus voor deze bijdrage.

Op zo’n dag als vandaag zou je eigenlijk de tijd moeten nemen om langs de file te lopen en een onderzoek te doen. Aan elke chauffeur en in het uitzonderlijke geval aan de medepassagiers, zou je kunnen vragen waarom zij vandaag besloten hebben de weg op te gaan. Eenzelfde vraag zou je uiteraard ook op treinpassagiers af kunnen vuren.

Ik ben er van overtuigd dat veel van de kilometers die we reizen onnodig zijn. Dankzij de toegenomen bandbreedte van de internetaansluitingen thuis en onderweg en de apparatuur die ons ter beschikking staat kunnen we veel van de dagelijkse activiteiten thuis of desnoods onderweg uitvoeren. Sommige zaken moet je face-to-face regelen, wellicht is dit te concentreren op vergaderdagen of klantbezoekdagen, in veel gevallen echter zijn telefoon en video conference calls, email en chatten een prima alternatief. Misbruik van het wegennet zou dus feitelijk bestraft moeten worden.

Iedereen zonder goed excuus om zich op dat moment op onze rijkswegen te begeven moet op zodanig ontmoedigd worden dat de kans op herhaling minimaal wordt.  In het kader van het maatschappelijk verantwoord ondernemen zou het werken thuis, in satellietkantoren of in publieke faciliteiten op korte afstand van huis, gestimuleerd moeten worden door werkgevers en overheid. Het wordt dus opnieuw een kwestie van straffen of belonen.

Ik daag u uit om mij te overtuigen dat u niet anders kan dan in de auto of trein te stappen, bijvoorbeeld omdat de computer op uw werk iets kan dat vanuit thuis niet te realiseren is. Uiteraard zal ik dan weer het tegendeel willen bewijzen en desnoods starten we een project om het aan te tonen.

Degenen die het met me eens zijn vraag ik hun creatieve ideeën te delen met de lezers van dit forum om zichzelf en anderen er van te overtuigen dat we meer kunnen realiseren in minder tijd als we onze reistijd beperken. Stoere praat van iemand die ruim veertig duizend kilometer per jaar maakt, maar als we met goede ideeën en technische hulpmiddelen het tij kunnen keren zijn we met zijn allen goed bezig. Ziet u de tekst “Plaats een reactie” ergens onderaan deze pagina? Volgens mij kunt u daar uw mening wel kwijt.

Jeroen van Dinther
Technology Advisor Mobile Solutions
Capgemini Nederland

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.