Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Ondoordacht handelen oorzaak falende mobility-projecten’

Dit artikel delen:

Meer dan de helft van de ict-projecten mislukt, blijkt uit onderzoek van Ernst & Young. Hieronder zijn ook talloze mobility-projecten. Het expertpanel van het Computable Topic Mobility geeft de belangrijkste redenen voor het mislukken van een mobility-implementatie. Daarnaast geven ze tips voor het voorkomen van teleurstellingen.

 

Edmagnee_nederlandbreedbandland Ed Magnée

Innovatie-adviseur, Nederland Breedbandland

“Het implementeren van mobility-oplossingen grijpt vaak diep in op de organisatie en de processen. Toch is dat niet anders dan ‘gewone’ automatiseringsprojecten. De complicerende factor is echter de complexiteit van de (mobiele) technologie; de wisselwerking tussen netwerktechnologie, device, en applicatie- en besturingssoftware is cruciaal. Eis daarom als ict-professional bewezen oplossingen of een gedegen proof-of-concept van je leverancier. Je hebt er recht op, toch?”

 

 

Maartensonneveld_microsoft Maarten Sonneveld

Enterprise Mobile Solutions Specialist, Microsoft

“Er is geen (of te weinig) training vooraf van de gebruikers en de supportdesk. Adoptie van een mobility-oplossing wordt pas behaald als men niet alleen de benefits heeft toegelicht, maar ook zelf door de gebruiker heeft laten ondervinden. Daarbij is gebruikerstraining voor de definitieve start en ook later (in een bepaalde herhaling) essentieel. Ook de supportmedewerkers dienen de oplossing door en door te kennen, dus zij zouden eigenlijk de allereerste gebruikers moeten zijn. Ook dat wordt vaak vergeten.”

 

 

 

 

 

Mart_groot Mart Groot

Commercieel directeur, ELMO ICT Systems

“In veel mobility-trajecten zien we dat er veel aandacht wordt besteedt aan implementatieprocedures. Dit is zonder meer belangrijk, wat echter regelmatig wordt 'vergeten' is dat er minstens net zoveel aandacht besteedt moet worden aan procesoptimalisatie. Mobiel werken is een uitstekend middel om productiviteit te verbeteren, maar net als met generieke ict-projecten zal het alleen succesvol zijn als de hele keten van leveranciers en partners in kaart gebracht is en er een duidelijke inzicht is in de gevolgen van de mobiele oplossing voor de beheerorganisatie, de gebruikers en in welke mate dit voldoet aan de doelstellingen van het management. Bekijk mobility niet alleen vanuit ict-perspectief, maar houdt er rekening mee dat je te maken hebt met ambulante medewerkers en minder uitgebreide ict-hulpmiddelen om deze systemen te kunnen beheren. Hoe eenvoudiger de procedures voor beheer en onderhoud worden ingeregeld des te meer is vooraf duidelijk wat je kan verwachten van een mobiele oplossing en des te hoger is de kans dat de doelstellingen kunnen worden gerealiseerd.”

 

 

Jeroenvandinther_capgemini Jeroen van Dinther

Technology Advisor Mobile Solutions, Capgemini

“Projecten die mobiele oplossingen pogen te realiseren falen door ondoordacht handelen. Foutieve aannames, inside-out denken en impulsief handelen zijn de belangrijkste boosdoeners die er voor zorgen dat projecten gedoemd zijn tot mislukken. Steven Covey zou zeggen "start with the end in mind". Dit betekent echter niet dat je alvast hardware of software licenties moet gaan kopen om er vervolgens achter te komen dat daarmee het doel niet bereikt kan worden. Ga na wat de business case voor de beoogde oplossing is wat het effect zou moeten zijn op de werkdag van je medewerkers in het veld én die op kantoor. Mijn tip is: Zint eer ge begint en schakel een specialist in!”

 

 

Alexbausch_veiligmobiel Alex Bausch

Directeur, Veilig Mobiel

“Voor veel mobility-projecten worden tools ingezet die met de gebruiker weinig of geen rekening houden. En dat is jammer want mobiele apparaten worden veel intensiever gebruikt dan gewone PC's. Wanneer een gebruiker wordt geconfronteerd met ict-maatregelen die het apparaat traag en omslachtig in gebruik maken, zal deze sneller geneigd zijn het apparaat opzij te leggen. Het project schiet dan aan het doel voorbij. Hou dus rekening met die gebruiker; betrek ze in de ontwerp fase en doe gebruikers onderzoek naar het ideale apparaat. Beperk het aantal toepassingen op het apparaat, en werk volgens de KISS methode. Keep It Simple Stupid!”

 

 

 

Voorbeelden?

Zijn er nog meer redenen te bedenken waarom mobility-implementaties mislukken? Heb je een mooi voorbeeld van wat er in jouw bedrijf fout ging bij het mobility-project? Deel je ervaringen onder dit bericht of stuur een mail aan computable.mobility@vnumedia.nl!

 

[Deze posting verschijnt in Computable week 38, vrijdag 21 september 2007]

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-17T15:36:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.