Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief
Smartphones

Cognitive first volgt mobile-first op

23 januari 2018 - 08:436 minuten leestijdOpinieCloud & Infrastructuur
Mark Troester
Mark Troester

Bijna 90 procent van alle Nederlanders bezit een smartphone, onder jongeren tussen de twaalf en 25 jaar ligt dit percentage zelfs op 98,2 procent. De adoptie van mobile devices is de laatste jaren overweldigend gegroeid, naar verwachting zijn er volgend jaar zelfs meer dan 2,5 miljard smartphone gebruikers wereldwijd. In zo’n grote en snel veranderende markt blijven markttrends en klantbehoeften altijd in beweging. Het begrip ‘mobile’ is daardoor dus ook continu in ontwikkeling.

Als organisatie kun je jezelf dan ook niet langer ‘mobile-first’ noemen door een app te ontwikkelen en aan te nemen dat je daarmee klaar bent voor de komende jaren. Naarmate het concept ‘mobile’ zich verder ontwikkelt, dienen de mobiele strategieën van organisaties hierop te anticiperen. Op basis van een aantal gesprekken met analisten van Gartner en Forrester zijn er vier kerngebieden te definiëren die elke organisatie in overweging moet nemen bij het ontwikkelen van hun mobiele strategie.

Mobile-First niet langer genoeg

Tegenwoordig communiceren klanten met organisaties door middel van een groot aantal mobiele apparaten. Een ‘mobile-first’ aanpak die draait om het creëren van één enkele unieke ervaring is daarmee te beperkt geworden. Er ontstaat een noodzaak om over te schakelen naar een user-first model.

Hierin bepaalt de gebruiker via welk kanaal hij wil communiceren, en heeft hij de ruimte te wisselen tussen diverse apparaten, de virtuele en de fysieke wereld. Deze nieuwe gebruikerservaring vraagt om ondersteuning met nieuwe vormen van interactie. De focus dient niet alleen te liggen op interactie via een verscheidenheid aan schermen, maar op de conversatie, die door technologieën naast chatbots verder verandert door augmented en virtual reality.

Onze nieuwe vorm van communiceren vereist ook dat het pull-model – waarbij verwacht wordt dat de gebruiker naar de app komt voor informatie – wordt vervangen door een push-model. Hierbij levert de app informatie en inzichten op het moment dat de gebruiker actie moet ondernemen.

Mobile kan niet langer gezien worden als op zichzelf staand, het is onderdeel van een groter geheel. Op termijn zullen daardoor de mobility-analyses van Gartner- en Forrester verbreden, en de markt die zich enkel richt op het mobile-aspect zoals we het nu kennen zal verdwijnen.

Applicaties niet langer voldoende

Het begrip applicatie is breed, volwaardige applicaties, apps, websites, portals, over het algemeen scharen we ze allemaal onder deze categorie. Langzaam begint het onderscheid tussen al deze vormen echter te vervagen, althans op het niveau van de gebruikerservaring. Gebruikers maken zich namelijk niet druk over hoe ze toegang tot bepaalde informatie krijgen, zij denken alleen na over wat ze proberen te bereiken.

Content speelt hierin een belangrijke rol. Traditioneel denken we binnen it, development en marketing als volgt: ‘Ik heb een website nodig, dus ik moet een cms krijgen’ of ‘Ik heb een app nodig, dus ik heb een ontwikkelingstool of -platform nodig’.

Maar het is juist zinvol om content binnen verschillende digitale contexten in te zetten. Organisaties dienen content breder te bekijken, in plaats van het te isoleren binnen één ‘applicatie’. Dit idee vormt de drijfveer achter het ‘headless cms concept’.

Dus wat is de nieuwe term voor deze ontwikkeling? Termen als ‘applicaties’ (bedrijfssoftware), ‘apps’ (mobiele app-stores) en ‘digitale ervaring’ (marketing rond moderne klantervaring) hebben allemaal hun eigen betekenis en dekken de lading niet. Een eenduidig antwoord op deze vraag is er dus nog niet, maar het is interessant om te zien op welke term we uitkomen.

Cognitieve en ai-technologie is overal

De adoptie van kunstmatige intelligentie (ai) groeit. En net zoals het zakelijke en consumentenervaringen verandert, heeft het ook een ingrijpende impact op it en applicatieontwikkeling.

Kunstmatige intelligentie heeft zich altijd op het randje van it bevonden, omdat ontwikkelaars verantwoordelijk zijn voor de systemen die de te analyseren data genereren. Daarnaast zijn it-resources betrokken bij het analytics-team als het gaat om het voorbereiden of laden van gegevens in een ‘data lake’. Echter bestaat er in de meeste organisaties nog een afzonderlijk data science-team.

Maar dat begint te veranderen, organisaties beginnen ai te beschouwen als een natuurlijke uitbreiding van de digitale ervaring en integreren het naadloos in de activiteiten van hun bedrijf. Onder meer in it en applicatieontwikkeling. Deze integratie biedt kansen om een nieuw cognitive-first ervaring te bieden, waarbij analytische voorspellingen niet alleen onderdeel zijn van de ‘experience’, maar de drijvende kracht erachter vormen.

Stel je voor dat je machine learning-model een onregelmatigheid detecteert, het vervolgens automatisch analyseert in termen van prioriteit en impact, en bepaalt dat er een actie nodig is. Vervolgens wordt een teken afgegeven wat weer een ander digitale interactie inzet. Dit kan business rules management software zijn die op basis van gedefinieerde bedrijfsregels die de actie afhandelt, of bepaalt dat de tussenkomst van een mens nodig is en een service oproept om dat te beheren, zoals een chatvenster. Het geheel kan leiden tot vloeiende interacties over een willekeurig aantal mobiele of conversationele interacties.

Serverloze architectuur bestaat

De cloud is inmiddels zo algemeen geaccepteerd dat cloud-ondersteuning min of meer verwacht wordt. Het is niet langer een onderscheidende factor, dus organisaties gaan over op het volgende hot topic dat speelt: kunstmatige intelligentie.

Niet alle cloud implementaties zijn echter gelijkwaardig. Er is een enorm verschil tussen het overzetten van een monolithische applicatie (inclusief Java-programma’s waarbij de monoliet het archiefbestand is) naar een cloudserver, en het omarmen van een cloud-native benadering. In beide gevallen heb je niet langer te maken met datacenters, maar de kosten, het vermogen om te schalen, en de flexibiliteit bij het implementeren van kleine veranderingen zullen enorm verschillen.

Om resultaten te halen die concurrentievoordeel opleveren is een cloud-native en serverloze aanpak die gebruik maakt van microservices noodzakelijk.

Grote spelers als Amazon (AWS), Microsoft (Azure), Google (GCP) of IBM (IBM Cloud), bieden zo’n aanpak aan. Echter is dit voor de meeste organisaties nog te gecompliceerd. Daarnaast verbindt een keuze voor één van deze aanbieders de organisatie ook aan een specifieke cloud, wat een probleem vormt voor multinationals. Verschillende jurisdicties vereisen namelijk verschillende cloudopties. Wanneer we terugpakken op het eerder beschreven push-model zien we dat een serverloze benadering de ondersteuning hiervan eenvoudig maakt. Daarnaast maakt een serverloze benadering het mogelijk om modellen te ontwikkelen voor andere nieuwe digitale ervaringen, zoals IoT.

Makkelijke en moeilijke weg

Tot voor kort was moderne cognitive-first mobility onbereikbaar voor de meeste middelgrote organisaties, en te gecompliceerd om efficiënt in te zetten voor sommige grote organisaties. De drempel om deze nieuwe technologieën in te voeren wordt echter steeds lager.

Gelijktijdig met de veranderende trends op het gebied van mobility zijn er voor bedrijven nieuwe infrastructuren en tools beschikbaar gekomen. Serverloze backends, cross-platform native frameworks, op api-gebaseerd content management en nieuwe oplossingen zoals chatbots en augmented reality, al deze ontwikkelingen zijn bereikbaar, zelfs voor kleinere organisaties.

De ‘moeilijke weg’ van doe-het-zelf-implementaties of het werken met slechts de weinige grote spelers op de markt bestaat nog steeds, maar het is steeds minder noodzakelijk. Cognitive mobility is steeds eenvoudiger te implementeren, en ik ben benieuwd wat dat betekent voor de toekomst van mobiele technologie.

Mark Troester, vice president of strategy bij Progress

Meer over

Smartphones

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    Gebouw TU/e
    ActueelCloud & Infrastructuur

    TU/e vervangt vpn en voegt mfa toe na cyberaanval

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: Eigen ai-assistent Amsterdam, NIS2-manager Atos, DSA-check ACM en…

    Quantum
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Nieuwe Cisco-netwerkchip brengt quantum-internet dichterbij

    kaasschaaf
    ActueelCarrière

    VodafoneZiggo schrapt 400 banen

    cybercrime
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Rijkswaterstaat moet vaart maken met beveiligen van bruggen en sluizen

    Bord van Mediamarkt
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Mediamarkt licht ‘onbeperkte’ cloudopslag van eigen telecommerk toe

    Eén reactie op “Cognitive first volgt mobile-first op”

    1. dino schreef:
      26 januari 2018 om 11:18

      Serverloze backends, cross-platform native frameworks, Cognitive mobility, Oeverloze zwets 🙂

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs