Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Doe de PC-fabriek de deur uit

Het moge duidelijk zijn: Tulip heeft als zelfstandig PC-fabrikant het loodje gelegd (zie ook pagina 1). Wat er overblijft is een merknaam en een moderne PC-fabriek die door een in assemblage gespecialiseerde firma zal worden geëxploiteerd. De door de bewindvoerders ingeslagen weg past in een patroon dat zich het afgelopen jaar aftekende. Voornaamste doel van PC-leveranciers is daarbij zich te ontdoen van de peperdure productiefabrieken.

Het afgelopen jaar kwamen Hewlett-Packard en Siemens Nixdorf in het nieuws met het uitbesteden van hun PC-fabricage. HP laat de nieuwe fabriek in Heerenveen runnen door de tamelijk onbekende assemblage-specialist, SCI Systems. Van een andere orde, maar wel vergelijkbaar, is de stap van Digital om het fabricage-proces van de Alpha-chip, inclusief de bijbehorende productielijn, aan Intel uit te besteden. En SNI? Ook de Duitsers trekken ook hun handen af van de productie en hebben de fabriek verkocht aan het Taiwanese Acer.
De regels van het spel zijn blijkbaar sterk veranderd. Steeds minder PC-bouwers van het eerste uur willen hun handen nog branden aan het zelf bouwen van computers. Ze willen maar al te graag af van deze molensteen.
Om de bedrijfsrisico's te spreiden en zich volledig te concentreren op de marketing van computers huren zij bedrijven in die weten hoe fabrieken optimaal in te richten. Wat telt is het naamstickertje op de machine. Wie het apparaat heeft gebouwd zal de consument een worst zijn. Het is outsourcing optima forma.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-22T00:00:00.000Z Mark Plekker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.