Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Twinning: uitgaan van eigen kracht

Dit artikel delen:

Silicon Valley 100 procent kopiëren in Europa is absoluut onmogelijk. Je blijft altijd achter lopen. Dus als je wat wilt bereiken, moet je een flinke sprong maken, reageert Michiel Westermann op Gary Beckers bijdrage: 'overheid stop subsidiëring van starters in de ICT'.

Allereerst kan je hier natuurlijk niet op tegen zijn. In de Verenigde Staten gelden andere uitgangsmodellen en het Silicon Valley-model dat daar succesvol is, kan dus niet zomaar gekopieerd worden. In een vergelijking dien je rekening te houden met de context van een land. Het is niet eenvoudig om van de ene op de andere dag zomaar een model te veranderen. Als je met complexe organisaties te maken hebt, zoals de overheid, kan je niet zomaar kunstmatige barrières zonder consequenties weghalen. Indien je bijvoorbeeld het belastingsysteem van een land wilt aanpassen, heeft dat gevolgen voor het revenu-model van een land. Zo gesteld is het artikel van Gary Becker een simplificering van de wereld.
Op dit moment probeert Europa catch up te spelen met Silicon Valley. Het is echter geen serieuze poging om er voorbij te komen en een leider te worden. Het zou eigenlijk een leapfrog moeten zijn.
Bij zo'n inhaalslag kan ik mij een aantal vormen voorstellen die gebaseerd zijn op de sterkten van Europa, en niet de zwakten. We zijn in Europa bijvoorbeeld in staat gebleken om een echte standaard neer te zetten, zoals WAP. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat het in eerste instantie lang lijkt te duren om tot een consensus te komen, maar vervolgens kan er een versnelling bereikt worden. Het bekende poldermodel. Vanuit deze gedachte moet Europa dus denken in nieuwe modellen, en niet in het kopiëren van bestaande modellen. Twinning is daar een prachtig voorbeeld van: een nieuw businessmodel, dat niets te maken heeft met bestaande subsidieprogramma's. Laat ik dit toelichten.
Twinning is opgericht om marktbedrijvigheid te stimuleren op ICT-gebied, omdat uit analyse bleek dat er te weinig risicodragend vermogen beschikbaar was. Economische Zaken heeft toen de stap genomen om als eerste in Europa in risicodragend vermogen te investeren, maar dan wel in een commerciële organisatie: Twinning Holding BV. De markt was zeer terughoudend en startende bedrijven liepen tegen allerlei belemmeringen op bij het opstarten en opbouwen van een bedrijf. Een groot aantal private financiers wilde deze markt wel in combinatie met de holding bedienen.
Na anderhalf jaar is de bedrijvigheid enorm: bij onze veertig bedrijven werken al meer dan zevenhonderd mensen en ongeveer elke week komt er een bij.
Dat is de ook de reden dat Twinning door alle lidstaten wordt gevolgd. Europa zal doorgaan met het ontwikkelen van nieuwe modellen in de Europese context, maar ik pretendeer niet dat dit 'leapfrog'-model in Europa, ook moet gaan gelden voor de VS.
 
Michiel Westermann
CEO Twinning

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-21T00:00:00.000Z Michiel Westermann