Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Zieltjes winnen

Dit artikel delen:

Ict is belangrijk. Natuurlijk. En ict verdient meer aandacht. Absoluut.


Vinden wij ook. En vinden de politieke partijen ook, roepen ze nu luidkeels. Goh, zijn er soms verkiezingen in aantocht? Effe checken in de online agenda; yep, binnenkort stemmen. Politici roepen nu eenmaal veel, om aanhang te winnen en vooral vlak voor verkiezingen. Daar zijn ze érg gevoelig voor. Zie het overtuigen van de burgemeester van New York in Ghostbusters (deel 1 dus, de goeie film): “Lenny, jij zult dan de levens van miljoenen stemgerechtigden hebben gered.” Stemmen winnen, daar gaat het om.

Alle Computable-lezers gáán natuurlijk ook stemmen. Maar laat je niet lokken door een partij die zegt dat ict belangrijk is. Want dat doen ze nu allemaal. De roep om een ict-minister blijkt bij nadere keuring dan ook niet om een echte minister te gaan, maar om een interne ict-manager voor de overheid zelf. Noem het een digicommissaris, maar in ieder geval geen minister. De minister van Economische Zaken gaat immers niet over de inkomsten en uitgaven van alleen de overheid. Nee, hij (of zij) is begaan met de economie van Nederland. De erkenning van ict op politiek niveau lijkt dus een gevalletje navelstaarderij te zijn.

Wat op zich geen kwaad kan. Hoeveel projecten en daarmee miljoenen euro’s zijn er al niet verloren gegaan qua overheidsautomatisering? Tuurlijk, er zijn ook zaken goed gegaan. Helaas gaat het dan om een minderheid. Eigenlijk net zoals in de ‘echte wereld’, dus het bedrijfsleven; daar mislukken ook de meeste ict-projecten. Een goeie projectmanager, noem het bij de overheid een digicommissaris, kan daar een sleutelrol in spelen.

Tegelijk hiermee woedt de discussie dat ict misschien helemaal niet zo belangrijk is. Het is immers een middel, geen doel op zich. Dat besef is in de zakelijke wereld al enige tijd in opkomst. Denk aan uitbesteding, maar ook aan interne afrekening van de ict-afdeling op presteren en beantwoorden aan bedrijfsdoelstellingen. Dus laten we over een tijdje eens checken, of ict in de politiek dan nog steeds zo belangrijk wordt geacht. Effe noteren in de online agenda.x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.