Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Doorvragen naar open source

Redactioneel commentaar

 

Ondanks alle bombarie rond het manifest ‘open’ gemeenten dat in december het licht zag zijn er nog weinig gemeenten die het manifest hebben ondertekend. Ososs (Open standaarden en Open Source Software voor de overheid) wijt het gebrek aan belangstelling aan angst voor de dominante ict-toeleveranciers in de gemeentemarkt. Getronics PinkRoccade en Centric zitten niet te wachten op gebruikers die om open source zeuren. Gemeenten die dat wel zouden doen, zouden wel eens te maken kunnen krijgen met de nukken van deze machtige spelers.

Getronics PinkRoccade wijst deze verklaring naar het rijk der fabelen. “Gemeenten kunnen bij deze aanbieder wel degelijk terecht met al hun open source wensen”, meldt Getronics PinkRoccade-directeur Cees Hamers. Ze moeten er alleen wel naar vragen. Centric weigert commentaar te geven op het manifest en de aantijging dat zijn gebruikers bang zijn voor eventuele consequenties. Met dit stilzwijgen laadt dit bedrijf de verdenking op zich dat het open source vragen inderdaad niet op prijs stelt. Dat is ook niet onverklaarbaar, want de Centric-software werkt nauw samen met Microsoft-systemen. Toch heeft ook Centric-gebruiker gemeente Heerenveen, inmiddels een koppeling met de open source software voor kantoorautomatisering OpenOffice gerealiseerd. De directie wil het gewoon niet aan de grote klok hangen dat de werkvloer deze koppeling blijkbaar al in de lucht heeft. Ook bij Centric kan doorvragen naar open source software bij het juiste loket dus wel degelijk resultaat opleveren.

En dat is nu precies het punt waar de meeste gemeenten niet aan toekomen. Veel ambtenaren zijn niet geïnteresseerd in de techniek en de systemen zelf, maar concentreren zich op de functionaliteit van software constateert Hamers. Het merendeel van de ambtenaren maakt het niet uit of systemen nu gesloten zijn met bijbehorend prijskaartje of dat het om open source software of open standaarden gaat. Het is dus niet zozeer angst als wel een gebrek aan kennis.


Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1846196). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 

Reacties

Ook bij deze gemeente hier in het zuiden wordt bewust gezocht om bij de oude software te blijven. Men heeft bij de vergelijking OO.org vs MSO juist gekeken zodat men juist NIET naar OO.org hoefte te gaan. Ook werd de koppeling o.a. met centric hier heel snel bijgehaald, dus kon het niet. Erg jammer en slecht.

Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×