Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Doorvragen naar open source

Dit artikel delen:

Ondanks alle bombarie rond het manifest ‘open’ gemeenten dat in december het licht zag zijn er nog weinig gemeenten die het manifest hebben ondertekend. Ososs (Open standaarden en Open Source Software voor de overheid) wijt het gebrek aan belangstelling aan angst voor de dominante ict-toeleveranciers in de gemeentemarkt. Getronics PinkRoccade en Centric zitten niet te wachten op gebruikers die om open source zeuren. Gemeenten die dat wel zouden doen, zouden wel eens te maken kunnen krijgen met de nukken van deze machtige spelers.

Getronics PinkRoccade wijst deze verklaring naar het rijk der fabelen. “Gemeenten kunnen bij deze aanbieder wel degelijk terecht met al hun open source wensen”, meldt Getronics PinkRoccade-directeur Cees Hamers. Ze moeten er alleen wel naar vragen. Centric weigert commentaar te geven op het manifest en de aantijging dat zijn gebruikers bang zijn voor eventuele consequenties. Met dit stilzwijgen laadt dit bedrijf de verdenking op zich dat het open source vragen inderdaad niet op prijs stelt. Dat is ook niet onverklaarbaar, want de Centric-software werkt nauw samen met Microsoft-systemen. Toch heeft ook Centric-gebruiker gemeente Heerenveen, inmiddels een koppeling met de open source software voor kantoorautomatisering OpenOffice gerealiseerd. De directie wil het gewoon niet aan de grote klok hangen dat de werkvloer deze koppeling blijkbaar al in de lucht heeft. Ook bij Centric kan doorvragen naar open source software bij het juiste loket dus wel degelijk resultaat opleveren.

En dat is nu precies het punt waar de meeste gemeenten niet aan toekomen. Veel ambtenaren zijn niet geïnteresseerd in de techniek en de systemen zelf, maar concentreren zich op de functionaliteit van software constateert Hamers. Het merendeel van de ambtenaren maakt het niet uit of systemen nu gesloten zijn met bijbehorend prijskaartje of dat het om open source software of open standaarden gaat. Het is dus niet zozeer angst als wel een gebrek aan kennis.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ook bij deze gemeente hier in het zuiden wordt bewust gezocht om bij de oude software te blijven. Men heeft bij de vergelijking OO.org vs MSO juist gekeken zodat men juist NIET naar OO.org hoefte te gaan. Ook werd de koppeling o.a. met centric hier heel snel bijgehaald, dus kon het niet. Erg jammer en slecht.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-01-26T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.