Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Voor een duppie

Dit artikel delen:

Goedkoop is duurkoop, zeggen ze wel. Deze week bleek dat veel gemeenten zich bij de keuze voor een ict-project vaak laten leiden door geld. De leverancier met de goedkoopste offerte wint dan de gunning en de rest heeft het nakijken. Ongeacht of zijn oplossing de meest geschikte is en ook op langere termijn wel het beste resultaat geeft. Er is natuurlijk wel iets voor te zeggen om de kosten goed in de gaten te houden. Het is publiek geld en daar moet je spaarzaam mee zijn.

Natuurlijk is ict meer dan een centenkwestie. Het is een proces waarbij gewerkt wordt aan oplossingen en verbeteringen die een hele organisatie aangaan. Indien goed aangepakt, komt ieder ict-project de efficiëntie van het grote geheel ten goede. Zodat de organisatie zich weer op zijn kerntaken kan richten en de doelstellingen kan bereiken. Bij veel gemeenten verliezen de besluitnemers het hogere doel uit het oog en daar ligt dan ook het probleem. Ze staren zich dan bijvoorbeeld blind op de kosten die zíj moeten maken, terwijl andere afdelingen er profijt van hebben.

En dat lijkt me niet de bedoeling. Als pleitbezorger van innovatie en digitalisering zou de overheid als geen ander moeten weten welke voordelen een organisatie als geheel kan hebben van ict. Hoe groter de voordelen, hoe duidelijker de projectdoelstellingen zijn. En hoe duidelijker het is voor de ict-leveranciers om met een goede offerte te komen. Eentje die niet de goedkoopste hoeft te zijn, maar natuurlijk wel de beste.

Ict-leveranciers schijnen bovendien vaak te klagen over de deskundigheid van de betrokken gemeentefunctionarissen. Die bepalen immers welke offerte de beste is en wie dus de opdracht wordt gegund. Zo’n besluit moet dan wel op de juiste gronden genomen worden en dat vereist natuurlijk competente mensen die weten waar ze mee bezig zijn en de juiste afwegingen kunnen maken. Kunnen ze dat niet, dan loert het gevaar dat ze zich toch teveel laten leiden door het bedrag onder de streep. En daarvan hadden we net gezegd dat het vaak niet de beste keuze is. Want wie voor een duppie op de eerste rij wil zitten…

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-05-04T13:15:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.