Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Windmolens, Eilanden, Burgers en ICT

Dit artikel delen:

Computable Expert

ing. Egbert Bouman
Practice Manager bij Valori, Valori. Expert van Computable voor de topics Development en Overheid.

Het wordt tijd voor een centraal portaal waar de burger zich kan informeren over alle plannen die zijn directe woon- en leefomgeving raken. Dat gebeurt nog teveel per gemeente-eiland, via de lokale sufferdjes. Wat Marktplaats.nl kan, moet de overheid toch ook kunnen?

Schade en Schande - Ik kijk altijd netjes in het lokale sufferdje of er nog wilde plannen in mijn directe woonomgeving op stapel staan. Door schade en schande (gelukkig vooral van anderen) wijs geworden.

E-mail notificatie - Gemeente Breukelen, waar mijn dorp onder valt, heeft nu een nieuwe service aangekondigd: informatie per e-mail. Niet echt baanbrekend, maar ik ben er blij mee. Vervelend genoeg heeft Breukelen ook zoiets als aangrenzende gemeenten. Loenen aan de Vecht bijvoorbeeld, ligt erg dichtbij. Sterker nog: een rare punt van hun grondgebied loopt direct achter mijn dorp langs. Het had weinig gescheeld of op die rare punt hadden drie enorme windturbines gestaan. Direct langs het Groene Hart en direct achter ons beschermde dorpsgezicht. Het dorp wist vrijwel van niets en min of meer bij toeval werd er iemand getriggerd. Na massaal protest zijn de plannen van tafel gegaan.

Eilandcommunicatie - Terwijl dat speelde projecteerde gemeente De Ronde Venen een windmolen op haar eigen ‘eiland'. In Mijdrecht, deze keer midden in het Groene Hart, aan de andere kant van mijn dorp en midden in een stuk onbedorven vrije horizon die in de Randstad zo zeldzaam is. Ineens stond hij daar grensoverschrijdend het milieu te vervuilen! Terwijl wij druk in gesprek waren met de gemeente Loenen hadden we deze hele actie gemist, die alleen op het eigen ' eiland' was gecommuniceerd. Afgezien van allerlei ambtelijke fora, maar welke burger checkt die nou?

Informatieportaal - Even los van de discussie over windenergie: dit soort stiekemigheid kan anno 2010 echt niet meer! Dit communicatieprobleem vraagt om een simpele ict-oplossing, ja toch? Waarom is er geen centraal portaal waar ik als burger kan opgeven dat ik van alle plannen binnen een straal van x kilometer even een e-mailtje wil hebben? Uiteraard met een aanvinklijstje voor de zaken waarin ik wel en niet geïnteresseerd ben.  Elke onbenullige online marktplaats heeft een dergelijke functie tegenwoordig.

Bij deze bied ik me aan om mee te denken en te testen. Desnoods in mijn eigen vrije burgertijd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-05-19T16:18:00.000Z Egbert Bouman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.