Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Veiligheid begint bij jezelf

Dit artikel delen:

"Sobig.F, Blaster, Swen en consorten nemen bedrijfsnetwerken dagelijks onder vuur. Deze aanvallen op het internetverkeer hebben een mondiaal karakter en zijn mede daardoor moeilijk te voorkomen.", schrijft Wim Bens.

Maar we leggen ons hier niet zomaar bij neer. In de woorden van Steve Ballmer, ceo van Microsoft: "In het Wilde Westen gingen de banken ook niet dicht vanwege de bankrovers. De banken werden beter, de rechtshandhaving werd beter. En we gingen achter ze aan". Kortom, harde maatregelen zijn vereist.
In Italië kan een spammer sinds kort gevangenisstraf krijgen. Voor de makers van virussen bestaan deze zware straffen al langer. Dit is een duidelijk signaal aan de overtreders. Het is nu menens en er wordt gewerkt aan hun opsporing en bestraffing! Dit is ook logisch als je bedenkt dat de gevolgen van een virusaanval wereldwijd tot honderden miljoenen euro schade leiden. Maar zolang er geen centrale en wereldwijde aanpak van netwerkbeveiliging mogelijk is - een effectieve internetpolitie zeg maar - is het noodzakelijk de beveiliging van het bedrijfsnetwerk helemaal in orde te hebben.
Hoe staat het daar nu mee? Het antwoord is enerzijds dat de beveiliging vol lekken en gaten zit, terwijl veel bedrijven juist denken dat die prima in orde is. Anderzijds wordt beveiliging te veel als een lastig technisch vraagstuk gezien; en dat terwijl de oplossing juist zeer eenvoudig is. In de praktijk zal het realiseren van een netwerkbeveiliging eerder kampen met problemen van organisatorische inbedding en het veranderen van houding en gedrag van medewerkers op alle niveaus.
Dat komt voort uit een gebrek aan bewustzijn en het niet juist omgaan met beveiliging; de risico's worden al te vaak niet onderkend. Toch behoeven de economische consequenties van dagenlang platliggend e-mailverkeer, vernietigde of gestolen documenten en databases weinig nadere toelichting.
Een niet te onderschatten gevolg van deze bedreigingen is de vertraging die innovatieprocessen oplopen. Daarom is het zaak om de beveiliging van interne bedrijfsnetwerken (technisch, organisatorisch en de verankering in de cultuur) zo snel mogelijk in orde te hebben. Om zo de infrastructuur van uw onderneming veilig te stellen en u zich kunt toeleggen op effectief en innovatief (en veilig) zakendoen.< BR>
 
Wim Bens, directeur Media Plaza

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-11-28T00:00:00.000Z Wim Bens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.