Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Pki-illusies

Dit artikel delen:

'Wachtwoord wekt illusies' van Henk Kloepping (Computable, 16 april 2004) klopt ten dele, maar de auteur gaat de fout in bij de uitleg in de laatste, misschien wel belangrijkste alinea, stelt Maas-Maarten Zeeman. "Hopelijk is de Dosis/GP-Server beter geïmplementeerd ..."

Bij correcte toepassing versimplificeert pki (public key infrastructure) inderdaad de beveiliging. Zoals Kloepping schetst in 'Wachtwoord wekt illusies' weten weinigen hoe het te implementeren en te gebruiken. Helaas gaat het verhaal van deze auteur zelf ook de fout in. Daarom hoop ik, voor alle betrokkenen, dat alleen het verhaal mank gaat, en niet de implementatie van Dosis/GP Project.
Wat is er aan de hand? In de laatste alinea staat "Pas als iemand zo dom is zijn certificaat onversleuteld op te slaan en het wordt gekopieerd, bestaat er kans op misbruik." Echter, bij correcte toepassing van pki maakt het helemaal niet uit hoeveel kopieën er van het certificaat bestaan. Het is zelfs noodzakelijk!
Met een certificaat wordt namelijk vastgesteld dat je controle hebt over een 'private key' ofwel geheime sleutel. In het voorbeeld wordt deze sleutel, samen met andere gegevens geëcht door de arts. Het is daarom van groot belang om in plaats van het certificaat de geheime sleutel te beschermen door hem bijvoorbeeld te versleutelen.
Je kunt het gebruik van een geheime sleutel en een certificaat vergelijken met het gebruik van een paspoort. Met een paspoort kun je namelijk bewijzen dat jij jezelf bent. Bij paspoorten is er ook sprake van een ca (certification authority), namelijk de burgemeester van je woonplaats. In de dagelijkse praktijk geef je je paspoort aan een controleur, bijvoorbeeld de douanebeambte als je Nederland weer inkomt na een verre vakantie. De douanier controleert of het paspoort echt is, en controleert met behulp van de pasfoto of het paspoort bij jou hoort.
Een server voert een soortgelijke operatie uit. Om toegang te krijgen moet je eerst bewijs maken dat de server kan controleren. Dit wordt gedaan door een operatie uit te voeren met de geheime sleutel. Door de uitkomst van deze operatie en het certificaat, waarin de geheime sleutel geëcht is, kan de server controleren wie naar binnen wil. Let op! Om dit te bewijzen moet je dus de server een kopie van je certificaat geven. Net als in de echte wereld; zonder bijpassend hoofd heb je niets aan een paspoort, zonder bijpassende geheime sleutel heb je niets aan een certificaat. Het maakt dus in feite niet uit hoeveel kopieën er van het certificaat zijn. Waar je wel goed op moet passen is dat je de controle over je geheime sleutel blijft behouden, want dat is te vergelijken met je hoofd verliezen.< BR>
 
Maas-Maarten Zeeman

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-21T00:00:00.000Z Maas-Maarten Zeeman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.