Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Bewustwording

Dit artikel delen:

Beveiliging is een hot topic. Google geeft op de zoekwoorden ‘security en ict’ 29 miljoen hits. Dat zijn maar iets minder hits dan het aantal op ‘Paris Hilton’ (37,5 miljoen). Maar kennelijk ligt dat aan de keuze van de zoekwoorden, als we ‘security en it’ intikken komen maar liefst 1,28 miljard resultaten te voorschijn. Hotter dan Hilton dus.

Toch staat de Netsky-worm nog altijd in de top 10 van meest voorkomende virussen. Deze worm zwerft al een aantal jaren rond op de computer. Maker van antivirussoftware Sophos liet ons weten dat zij al drie jaar een oplossing hebben voor dit probleem. En toch duikt deze hardnekkige worm nog steeds op. Zijn de makers van virussen nu zo slim of zijn ict-beheerders niet slim genoeg?

Hoe hard je als ict-beheerder ook je best doet; degene die kwaad met je voorheeft is je altijd een stap voor. De naam van een antivirusproduct zegt het al. Het is een reactie op het virus dat is uitgebracht. Er moet eerst wat misgaan, voordat er een oplossing komt. Waarschijnlijk ook een probleem waar weinig aan te veranderen is.

Netwerkbeheerders en systeembeheerders moeten dus vooruit denken. Welke gevaren kun je verwachten? Waar zitten de zwakheden in je systeem? Niet zo makkelijk als gewoon monitoren.

Volgens mij kun je als ict’er nog zo goed je best doen, de zwakste schakel in je netwerk is nog altijd de gebruiker. Die haalt alle rommel binnen. Klikt op bestanden met vreemde extensies. En klaagt als de computer te langzaam wordt.

Bij ons op de redactie is het niet anders. Onze ingehuurde kracht plugt nu haar usb-stick in de computer en zonder problemen kan ze bij haar bestanden. Deze usb-stick is waarschijnlijk ook bij haar andere klanten in de computer geweest en wie weet hoe schoon daar de computers waren. Bewustwording is nog het grootste issue.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-04-13T12:54:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.