Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Oude wijn in nieuwe zakken - ook voor malware

Dit artikel delen:

Computable Expert

Lex Borger
Principal Consultant, Tesorion. Expert van Computable voor het topic Security.

Schrijvers van malware hebben de Master Boot Record (MBR) herontdekt als middel om de besturing van een PC over te nemen, meldt bv. Symantec.  De MBR bevat de allereerste programmacode die uitgevoerd wordt wanneer de PC aangezet wordt.  Wanneer een worm of virus in staat is hier informatie weg te schrijven, wordt de besmetting van de PC bij de eerstvolgende opstart volledig gemaakt.  Op deze manier krijgt de aanvaller zeggenschap over de PC voordat Windows dit heeft en kan dus allerlei ongewenste fratsen uithalen.

Dit is exact wat de allereerste virussen in de 80-er jaren op DOS deden.  Het grote verschil is dat de verspreiding toen niet over het netwerk ging, maar via het delen van floppies.  Dat dit ook op Windows is toe te passen is in 2005 door onderzoekers van eEye aangetoond.

Het is frappant dat deze weg om een PC te besmetten nog steeds zo open en bloot mogelijk is.  Het is mogelijk om vanuit een willekeurige Windows gebruiker de MBR te overschrijven.  Twee gemiste kansen om te leren van het verleden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Erik,Je hebt gelijk dat de POST (Power On Self Test) nog voor de MBR uitgevoerd wordt. Die is echter vast bepaald voor de betreffende PC. De MBR is de eerste code die herschrijfbaar is, en daardoor 'eenvoudig' te manipuleren. Ik wilde het stukje niet te complex maken.

Lex,Mag ik je eraan herinneren dat het allereerste stukje van de computer wat word gelezen niet het MBR (master Boot Record is, maar POST.Zodra de PC door de Post heen is, dan word de MBR pas gelezen.Voor de rest heb je inderdaad wel gelijk. Het is een gevaarlijk issue.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-20T13:41:00.000Z Lex Borger
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.