Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Brand!

Dit artikel delen:

Het zal je maar gebeuren: je komt op de zaak en ziet dat de rechtervleugel van het gebouw in lichterlaaie staat. Precies het deel waar de serverruimte zich bevindt. Het is een doemscenario waar menig beheerder slapeloze nachten van heeft.

Want wat zou er van alle bedrijfsgegevens over zijn als het vuur is uitgewoed en de schade kan worden opgenomen? Wanneer vond de laatste back-up plaats? Van welke gegevens maken we eigenlijk een back-up? En waar zijn de back-uptapes? Ah, we gebruiken er tegenwoordig een externe harde schijf voor. En die ligt in een kast in de hoek van de serverruimte. Die dus in lichterlaaie staat.

Dataverlies als gevolg van brand, stroomuitval, diefstal, computercrashes en virussen, levert jaarlijks grote problemen op in ondernemend Nederland. Onderzoekers becijferden dat het de afgelopen twee jaar maar liefst 188 miljoen euro kostte. Een fors bedrag dat vast veel hoger uitvalt als je alle indirecte kosten zoals omzetderving meetelt.

Prioriteit

Data zijn van onschatbare waarde voor ondernemingen, hoewel lang niet iedereen dat beseft. Die concentreren zich liever op hun kernactiviteiten en maken zich niet druk om het welzijn van de gegevens van klanten, leveranciers, medewerkers, financiën, producten en processen. Het veilig wegschrijven van data wordt pas een prioriteit als het een keer is misgegaan. Een usb-stick die zoekraakt, een ongewenste bezoeker in de serverruimte of kortsluiting in de rechtervleugel van het bedrijfspand.

Ook via het web liggen de gevaren op de loer. Spyware, trojans en wormen nestelen zich op de server of in de pc en voor je het weet gaan onverlaten er vandoor met gevoelige informatie die je liever binnenshuis houdt. Volgens de onderzoekers is het daarom zaak alle systemen zo veel mogelijk dicht te timmeren en back-ups te maken. Een open deur, maar ach. Zolang de webdreigingen toenemen en veel ondernemingen er geen duidelijk beleid tegen hebben, is iedere waarschuwing welkom.

Terug naar de brand in de serverruimte, die hopelijk nog wel meeviel. Kortsluiting in een waterkokertje, een brandplek in de hoek. En de gegevensback-up veilig op een andere locatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-27T09:36:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.