Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Autorisatieregister voor Digipoort blijkt nog onduidelijk

Dit artikel delen:

Intermediairs gaan langzaam aan gebruik maken van het via XBRL aanleveren van informatie bij overheid en banken. Voor de kleine intermediairs zullen de softwareleverancier de kar nog wel even moeten trekken. Veel onduidelijkheid is er nog over het verplicht registreren van de machtiging die door de cliënt aan de intermediair moet zijn verstrekt.

Zo blijkt uit de presentaties en reacties van deelnemers tijdens de goed bezochte 'Praktijkdag XBRL voor Intermediairs' op 9 maart. Diverse leveranciers lieten zien dat zij klaar zijn voor het aanleveren van XBRL. Niet altijd duidelijk is wat nu het voordeel hiervan is voor de (kleine intermediair). Voor veel deelnemers is duidelijk geworden dat het een 'technisch kunstje' is dat door de leverancier wel wordt opgelost.  Een enkeling grijpt de invoering van XBRL aan om de communicatie tussen intermediair en ondernemer via een internetportaal te laten verlopen.  De presentatie van de kleine intermediair Gaston Bijl Accountants & Belastingadviseurs liet zien dat een pragmatische aanpak werkt. 'Implementeer software die XBRL ondersteunt en verder niet zeuren.'

Veel is nog onduidelijk over het verplichte gebruik van het Autorisatieregister. Het overheidspostkantoor Digipoort/OTP controleert namelijk voor elk bericht of de intermediair de verkregen machtiging van de ondernemer wel geregistreerd heeft in een register. Grote intermediairs voeren veelal een eigen Autorisatieregister. Overigens werden door de deelnemers wel vraagtekens gezet bij de toegevoegde waarde van het controleren van de machtiging door de intermediair zelf.

De kleine intermediair, die niet de mogelijkheid heeft om zelf een autorisatieregister op te zetten, kan zijn machtigingen laten registeren bij een externe autorisatieserviceprovider: Authsp. Het SBR dat toezicht houdt op het Digipoort/OTP-stelsel adviseert in die situaties het overleggen van de origineel verstrekte machtiging. Dit leidt tot een onevenwichtige situatie tussen de grote en kleine kantoren.

De oplossing kan zijn te vertrouwen op de beroepsregels en kwaliteitssystemen van de intermediairs. Deze regels zijn veelal voorgeschreven door de brancheorganisatie waarbij intermediairs zijn aangesloten zoals NOvAA, SRA, NOAB, CB en andere. Het registreren van de betreffende machtiging kan dan automatisch geschieden als onderdeel van de werkstroom binnen het kantoor. Als deze richting wordt gevolgd, is de onevenwichtigheid tussen de grote en kleine kantoren opgelost.

Overigens is de verwachting dat het huidige systeem Digipoort onderdeel gaat uitmaken van het nu in ontwikkeling zijnde stelsel van eHerkenning. Dit is de opvolging die de marktsektor geeft aan het DigiD voor bedrijven van de overheid. Als dat zo is zullen ook de formele eisen van dit stelsel gelden voor de registratie van de machtigingen. De doelgroep zal dus snel haar stem in eHerkenning moeten laten horen om de toepasbaarheid voor de kleine intermediair te verzekeren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-10T18:21:00.000Z Marcel Jak
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.