Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Identiteitsdiefstal versterkt door gebruik van IT

Dit artikel delen:

Computable Expert

Jan van der Sluis
Senior Manager Security Solutions, Unisys, Unisys Nederland N.V.. Expert van Computable voor het topic Security.

Er lijkt een relatie te zijn tussen identiteits diefstal (en misbruik) en het gebruiken van je identiteit op het web (betalen, informatie delen, chatten). Het gaat even iets te ver om 'Identity Theft' af te korten als 'IT', en evenmin 'Identiteits Diefstal' als 'ID', maar toch is er wel degelijk een link.

Natuurlijk zijn er gevallen bekend van mensen wier identiteit op vreemde wijze ergens opduikt, waarmee criminele acties worden gemaskeerd, boetes worden betaald of duistere bestellingen worden gedaan bij postorderbedrijven. Ook het stelen van een sofi-nummer kan hiertoe worden gerekend, en daarmee -tijdelijk- geld verkregen worden, of zelfs een nieuwe identiteit. Zo zijn er in Europa gevallen bekend waarin een niet-erkend buitenlands rijbewijs diende ter verkrijging van een volledig identiteitsbewijs (noot: In Nederland is het rijbewijs een volwaardig wettelijk  identiteitsdocument). Het is heel lastig om een dergelijk misbruik aan te tonen en te bestrijden, men zou zelfs kunnen overwegen om dan zelf maar een nieuwe identiteit aan te nemen of misschien te verhuizen .... Zeer, zeer kwalijk.

Vandaag de dag wordt identiteitsfraude steeds sterker door de informatietechnologie (it). Het deelnemen aan populaire 'social groups' zoals Twitter of Facebook heeft dergelijke vormen aangenomen dat het aannemen van de hoedanigheid van een ander steeds eenvoudiger wordt. Daarnaast delen mensen ook eenvoudiger persoonlijke informatie, met bekenden maar ook onbekenden. Dit kan tot gevolg hebben dat er zelfs persoonsinformatie wordt gebruikt om credit cards aan te schaffen en pin-codes te wijzigen, waarbij de onderscheidende vraag steeds is 'wat is de achternaam van je moeder'.

Het mag dan ook niet verwonderlijk zijn dat de Nederlander zich steeds meer zorgen gaat maken over deze vorm van fraude. Inmiddels blijkt dat ongeveer een kwart serieus denkt op de een of andere manier hier slachtoffer van te worden of misschien al te zijn. Kortom: Geef niet al teveel van jezelf prijs. En kijk eens goed naar de 'I accept'-voorwaarden als je je aanmeldt voor weer een nieuwe groep.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Meer over Id-fraude is te vinden via Platform Identity Mangement Nederland (PIMN).

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-10-29T14:16:00.000Z Jan van der Sluis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.