Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Consumentenelektronica op de werkvloer

Dit artikel delen:

Computable Expert

ir. Bastiaan Bakker
Directeur Business Development, MOTIV ICT SECURITY. Expert van Computable voor de topics Management, Development en Security.

Smartphones en tablet-pc’s zijn niet meer weg te denken in het bedrijfsleven. Niet alleen de medewerkers, maar ook steeds meer managers hebben privé een tablet-pc en/of smartphone aangeschaft. Vervolgens proberen zij de zakelijke applicaties te ontsluiten op deze apparaten. Tablets en smartphones vormen dan ook een dilemma voor veel organisaties. Vooral voor de beveiliging. Gelukkig is de oplossing nabij.

De vraag die opkomt bij tablet- en smartphonegebruikers is 'hoe kunnen we bedrijfsapplicaties benaderen met dit apparaat?'. Denk hierbij aan koppelingen met bijvoorbeeld het interne crm-systeem. Dit is een interessante vraag. Tenslotte zijn veel van deze apparaten van origine niet bestemd voor de zakelijke markt. Het komt daardoor vaak voor dat de medewerkers zelf de tablets of smartphones kopen, aanvankelijk voor privégebruik. Vervolgens proberen zij de zakelijke applicaties te ontsluiten op deze apparaten. Meestal gebeurt dit zonder de autorisatie van de ict-afdeling.

Risico's

Veel organisaties zitten ook met de kwestie dat er verjonging moet plaatsvinden binnen de organisatie. De jongere medewerkers zijn inmiddels allemaal opgegroeid met iPads, iPhones, Blackberries, etc. Een van de mogelijkheden om verjonging te stimuleren is ervoor zorgen dat de organisatie meegaat met nieuwe technologie. Er zitten echter wel risico's aan dergelijke apparaten. ‘De nieuwe medewerkers' zien niet altijd de gevaren van deze moderne apparatuur. In hun optiek is het ‘toch handig dat ik altijd en overal gegevens kan inzien?'.

Tablets en smartphones vormen een dilemma voor veel organisaties. Gelukkig is de oplossing nabij. Het is inmiddels mogelijk om op elk device software te installeren die een veilige verbinding mogelijk maakt met het bedrijfsnetwerk. Externe mobiele apparaten kunnen zodoende veilig gebruikt worden voor zakelijke toepassingen. Zo kunnen apparaten met behulp van deze software op afstand ge-whiphed worden. Ook is het mogelijk apparaten te lokaliseren en op afstand back-ups te maken. Bij verlies kan een geluid of trilling op afstand geactiveerd worden. Er kan zelfs gekeken worden of de originele fabriekssoftware van het apparaat niet is vervangen voor illegale software. Kortom, er is een hele waslijst aan mogelijkheden om smartphones en tablets veilig en doeltreffend voor ons te laten werken.

In samenwerking met mijn collega Gerwin Foppen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-04-28T13:07:00.000Z Bastiaan Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.