Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Holistische visie vergroot ROI op videobeveiliging

Dit artikel delen:

Expert

Henk Schotman
Business Development Manager Benelux, Mobotix. Expert van voor het topic .

Bedrijven verwachten tegenwoordig niet alleen betere beveiliging van hoge resolutie ip-videosystemen, maar ook een hogere return on investment (roi). Dat kan door vanuit een holistische visie naar alle mogelijke toepassingen te kijken en naar decentrale in plaats van centrale oplossingen.

Om vanuit een holistische visie beslissingen te kunnen nemen over beveiligingssystemen, is het belangrijk dat naar alle mogelijke toepassingen wordt gekeken. Dat zijn voor camera's in eerste instantie het voorkomen van diefstal, inbraken en vandalisme. Als winkeliers hun percentage omzetverlies door diefstal kunnen verlagen, of aannemers het ontvreemden van materialen of gereedschappen op de bouwplaats, verdient een investering in cameratoezicht zich snel terug.

Het wordt echter een stuk interessanter als winkeliers diezelfde camera's ook gaan gebruiken voor andere toepassingen, zoals tellen van het aantal klanten en analyse van hoeveel mensen welke winkelschappen bekijken. Of aannemers die camera's gaan gebruiken voor het volgen van de bouwvoortgang, oftewel hun uitvoerders projecten deels remote laten monitoren. Wie bereidt is om buiten de traditionele beveiliging ook naar marketing- en managementbehoeften te kijken, kan in elke branche nieuwe cameratoepassingen vinden, die de roi van een investering substantieel verhogen.

Decentrale versus centrale oplossingen
Andere zaken die de roi van videobeveiliging beïnvloeden, zijn de keuze tussen een centrale of decentrale oplossing en alle kosten voor de installatie, benodigde software en het onderhoud. Analoge cctv-systemen zijn traditioneel gebaseerd op centrale meldkamers, met veel opslag- en servercapaciteit. Digitale ip-camera's zijn daarentegen zowel in een centrale als decentrale architectuur te gebruiken.

Bij veel toepassingen levert de keuze voor een decentrale oplossing een aanzienlijke kostenbesparing op. Zeker als men ook kiest voor ip-camera's met interne beeldverwerking en eigen opslagcapaciteit. Decentrale oplossingen leveren ook een besparing aan installatie- en beheerkosten op. Andere zaken om goed op te letten bij roi-berekeningen voor videobeveiliging, zijn de softwarekosten, zowel aanschaf als updates, de bekabeling (Power over Ethernet bespaart ook kosten) en last but not least het aantal benodigde camera's. Bij gebruik van panoramische (180°) of hemisferische (360°) hoge resolutie camera's, hoeft men namelijk veel minder camera's te kopen, te installeren en te onderhouden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Het doel heiligt de middelen?

De inzet van camera's als beveiligings-, opsporings- en controlemiddel heeft de laatste tijd een vlucht genomen welke ook nadelen heeft. De zin uit het boek 1984 van George Orwell: "Big Brother is watching you" wordt hiermee steeds meer waarheid. Zo heeft de overheid een heleboel camera's opgehangen langs wegen, gebouwen en grenzen waarmee niet alleen voertuigbewegingen bewaakt kunnen worden. En ook in winkels, bedrijven en ziekenhuizen komen steeds meer camera's te hangen waarmee door toenemende beeldkwaliteit en afnemende prijs steeds meer toepassingen voor gevonden worden.

Nu zijn er echter ook nog wetten die erop gericht zijn om de privacy te beschermen en moet volgens mij het doel van cameratoezicht nog altijd duidelijk omschreven zijn. Het ophangen van een camera onder voorwendsel om diefstal te voorkomen en deze vervolgens te gebruiken voor iets anders lijkt me dus niet helemaal koosjer.

uit het artikel:Power over Ethernet bespaart ook kosten,..

Dat is nog maar de vraag, door de concentratie van het vermogen van de aansturing van de decentrale apparaten is er centraal ook direct koeling nodig. Huidige SER's zijn daar niet op gedimensioneerd.

Daarnaast is het ook de vraag of alle PoE apparaten ook UPS/Noodstroom nodig hebben, wat in een SER vaak voorzien wordt. Wat weer kan bijdragen is dat er switches zijn waar de PoE geprogrammeerd afgesloten kan worden, wanneer een apparaat geen dienst hoeft te doen. is dat niet zo dan zal PoE fors energie vergen en is een kosten besparing niet aan de orde.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-01-08T11:10:00.000Z Henk Schotman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.