Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Security wordt steeds meer software

Dit artikel delen:

Security-oplossingen worden door de toevoeging van software steeds slimmer. Denk alleen maar aan het programma Prism, waar de NSA bijna de hele wereld mee afluistert. Maar ook in andere toepassingen, zoals biometrische identificatie, toegangscontrole en cameratoezicht, gaat software de komende jaren een grotere rol spelen.

Hoewel Prism een extreem en uniek voorbeeld is, maakt het tegelijkertijd veel mensen bewust van de stand der techniek op beveiligingsgebied. Vroeger speelden duidelijk zichtbare beveiligers de hoofdrol, tegenwoordig kunnen zij eigenlijk niet meer zonder slimme software. Met software zijn namelijk zowel beter als sneller kentekens, vingerafdrukken, iemands spraak en noem maar op te herkennen, dan waar mensen toe in staat zijn.

Bij spraak-, vingerafdruk- en gelaatsherkenning wordt een livebeeld of -scan vergeleken met in software opgeslagen versleutelde templates. Komen die overeen dan is er een hit en moet er actie worden ondernomen. Op vergelijkbare wijze worden ook dna-monsters gecontroleerd. Software maakt die toepassingen niet alleen mogelijk, maar ook slimmer.

Een andere trend in security is het feit dat steeds meer functies via de cloud in de vorm van een service te gebruiken zijn. Die trend is tevens illustratief voor een andere voordeel, namelijk het feit dat je de betreffende security-oplossing niet eens zelf in huis hoeft te hebben. Dankzij die voordelen is de combinatie van software en services het security-vakgebied ingrijpend aan het veranderen.

Slimmer cameratoezicht

Software wordt ook gebruikt om op een slimmere manier cameratoezicht te houden. Het is sowieso geen motiverend werk om uren achtereen naar monitoren te kijken, terwijl er zelden iets gebeurt. In plaats daarvan kun je beter met onzichtbare lijnen en detectiegebieden regelen dat bij betreding van zo'n gebied, of lijnoverschrijding, automatisch een alarmmelding wordt verstuurd. Verder kan de huidige videosoftware, zoals MxAnalytics, al bewegende takken en bladeren van bomen, of door het beeld vliegende vogels negeren, maar ook automatisch menselijk gedrag analyseren op normaal of verdacht en dat 24/7 zonder vermoeid te raken. Wanneer je, zoals Facebook heeft aangekondigd, in winkels gezichten wilt gaan herkennen om mensen op basis van hun profielvoorkeuren persoonlijke aanbiedingen te doen, gaan er uiteraard ook privacyaspecten meespelen. Minder vergaande toepassingen die tegenwoordig al volop worden gebruikt, zijn het tellen van bezoekersaantallen en via heatmaps analyseren van drukbezochte locaties. Omdat daarbij geen persoonlijke informatie in de analyses wordt meegenomen, zijn ze niet privacygevoelig.

Vooruitkijkend naar 2014 staan we echter nog maar aan het begin van wat software mogelijk gaat maken!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Waar we integraal behoefte aan hebben zijn rustpunten. Hele eenvoudige rustpunten. De ene hijgerige hype volgt de ander op, het ene moet, want doe je het niet dan.,..... Neen, er is geen weg terug, of je wil of niet.

Er zijn in de IT wetmatigheden. En er zijn twee zeer belangwekkende zaken gaande.

Senior -> junior/medior
Sinds 2008, het uitbreken van de crisis heeft men als uitgangspunt genomen van IT wederom een onderdeel/sluitstuk van de begroting te maken. We zien de gevolgen daarvan in menig gevolgschade en het afnemen van kwaliteit.

Commercie
Door het afnemen van die kwaliteit, zullen de 'gaten' in het hele E2E procesketen, alleen maar toenemen, met allerlei kwalijke en dure gevolgen van dien. Dat betekend ook dat al die veranderingen aan kwaliteit aan het inboeten zijn met alle voorspelbare gevolgen van dien.

Tel hierbij even op dat de IT commercie niet in de laatste plaats helemaal niet zo volkomen is als men vaak voorgeeft, en u weet dat er nog heel veel incidenten met steeds groter wordende impact aanstaande is.

Gaat slimmer software de komende jaren een steeds grotere rol spelen? Men zou zich hier af moeten vragen of dat een noodzaak is of gaan wij gezamenlijk af op een maatschappij waarbij we alles en iedereen maar van begin tot eind moeten controleren of die of gene zich conformeren aan.....

Meer software betekent meer regels code en een grotere kans op fouten, afgelopen jaar hebben we daar al kennis mee kunnen maken in de trajectcontrole want menselijke beoordeling gaat nog altijd boven kunstmatige intelligentie.

N33m @ls v00r33ld d3z3 z1n, 33n m3ns k@n d3z3 m@kk3l1jk l3z3n m@@r 33n c0mput3r z@l 3r m33r m01t3 m33 h3bb3n.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-12-18T13:34:00.000Z Henk Schotman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.