Amazon als handlezeres

Amazon blijkt onvermoede kwaliteiten te hebben als handlezeres. De techniek hiervoor wordt niet gebruikt om je toekomst te voorspellen, maar dient ter identificatie van concertbezoekers. Door met je handpalm langs een scanner te bewegen ziet een (concert)organisator of je een ticket bezit.

Het Red Rocks Amphitheater in Denver (Colorado) gaat als eerste hiervoor met Amazon in zee. De komende maanden wordt het identificatiesysteem uitgerold naar andere concertzalen. Amazon heeft deze techniek, genaamd Amazon One, oorspronkelijk ontwikkeld voor gebruik in zijn winkels. Klanten kunnen daar met één vegende beweging hun boodschappen afrekenen. 

Amazon heeft nu een contract afgesloten met een grote concertorganisator die Amazon One koppelt aan haar site voor ticketing. Gebruikers hoeven zich maar één keer te registreren waarna de concertzaal hen telkens opnieuw herkent. 

Voor concertgangers met Amazon One komen er aparte entrees. Die zullen naar verwachting sneller werken dan ingangen waar qr-codes van tickets worden gescand. Codes op telefoons willen nog wel eens slecht zichtbaar zijn. Bovendien kan het bestand met de ticket wegvallen. Ook de accu kan leeg raken. Soms raakt ook het netwerk overbelast, zoals onlangs tijdens de F1-trainingsdag op Zandvoort. 

Vanuit oogpunt van privacy is biometrische identificatie echter een punt van discussie. Amazon stelt dat de beelden van handpalmen in een extra beveiligd deel van zijn cloud worden opgeslagen. Voor gebruik van het systeem is geen Amazon-account nodig.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Computable is een beetje laat want ik weet niet of de onderliggende technologie gebaseerd is op PalmSecure maar deze biometrische technologie is er al een tijdje en wordt veelvuldig gebruikt als mulitfactor authenticatie in diverse toepassingen. Zo zijn er een groot aantal Point-of-Sale (POS) toepassingen die gebruik maken van handpalm biometrie omdat je ook een match-on-card mogelijkheid hebt zodat je geen centrale opslag nodig hebt. De biometrische gegevens zijn dan - net als met de NFC chip in ons paspoort - opgeslagen op een toegangskaart en de authenticatie gebeurt volledig lokaal. Deze match-on-card met lokale identificatie kent een groeiende populariteit want hoe vervelend,, biometrie wordt onomkombaar als de identiteit van de personen onweerlegbaar moet zijn. Ik zie dan ook steeds vaker een fysieke toegangscontrole op basis van biometrie zoals PalmSecure bij objecten, de portier is tenslotte steeds vaker wegbezuinigd en engineers moeten vaak 7x24 toegang hebben. Natuurlijk kun je ook een artikel 10 camera ophangen en gebruik maken van gezichtherkenning of een centrale bewakng maar de impact hiervan op de privacy is heel wat groter dan een match-on-card oplossing. De PalmSecure oplossing wordt dan ook steeds vaker geïntegreerd met een IdAAM systeem want authenticatie en identificatie zijn uiteindelijk twee heel verschillende dingen, eerste wil je centraal regelen en tweede is de lokale controle dat degene die zegt dat hij/zij is ook echt degene is die hij/zij zegt te zijn op basis van biometrie.

P.S.
Het is trouwens niet een vegende beweging zoals met vingerafdrukken maar een contactloze handuitlezing omdat het om een onderhuids partroon gaat.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-15T14:28:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.