Ethereum-update bespaart 99,99 procent energie

Maar liefst 99,988 procent minder energieverbruik en 99,992 procent minder CO2-uitstoot. Als het goed is, levert de recente software-update van Ethereum enorme besparingen op. En dat is nodig, want cryptomunten zijn zeer belastend voor het milieu.

De software-update van Ethereum, een van 's werelds populairste cryptomunten, vond plaats in de nacht van woensdag op donderdag. De exercitie kreeg de naam The Merge mee en was minutieus voorbereid.

Volgens een analyse door het onafhankelijke Crypto Carbon Ratings Institute (CCRI) bedroeg het energieverbruik van Ethereum voor de aanpassing ongeveer 23 miljoen megawatt-uur per jaar. Na The Merge wordt het verbruik ingeschat op iets meer dan 2.600 megawatt-uur.

De onderzoekers vergelijken de energiebesparing met de Eiffeltoren die krimpt tot de grootte van een Lego-poppetje. Bovendien zou de CO2-uitstoot slinken van 11 miljoen ton naar 870 ton per jaar. Dit is vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot door iets meer dan honderd Amerikaanse huishoudens.

'Proof of work' wordt 'proof of stake'

De enorme vermindering van energieverbruik en uitstoot heeft te maken met de manier waarop Ethereum-gebruikers nieuwe tokens verkrijgen. De software-update maakt een energievretend mechanisme overbodig, meldt onder meer techsite The Verge op basis van een blog van de organisatie achter Ethereum.

Het gaat om het zogeheten 'proof of work'-mechanisme, dat met veel rekenkracht reeksen van transacties valideert. Cryptominers moesten dit proces doorlopen om op een gecontroleerde manier een nieuwe reeks aan de blockchain toe te voegen en zo nieuwe tokens te ontvangen. In het nieuwe proces worden delen van bestaande tokens gebruikt om een nieuwe reeks te valideren en nieuwe tokens te verkrijgen. Dit mechanisme heet 'proof of stake'.

Raspberry Pi

Je hebt nog steeds computers nodig voor de opslag van data en verificatie van transacties. De energieconsumptie daarvan zou in het niet vallen bij het verbruik van het oude mechanisme. Verificatie kan zelfs plaatsvinden op een low-power computer, zoals de Raspberry Pi.

Sommige Ethereum-miners willen echter niet overstappen op het nieuwe systeem, weten ze bij The Verge. Daardoor zou de energie- en uitstootbesparing uiteindelijk wel eens minder groot kunnen zijn dan verwacht.

Bovendien vreten andere cryptomunten, zoals de populaire Bitcoin, nog steeds zeer veel energie. Bitcoin zou jaarlijks ongeveer 200 Terawatt-uur (TWh) verbruiken, meldt de organisatie achter Ethereum. Ter vergelijking: Youtube kost volgens hen jaarlijks 244 TWh, gouddelving zo'n 240 TWh, Netflix maximaal 94 TWh en de gamingindustrie ongeveer 34 TWh.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-16T16:52:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.