Sms’je vanuit de ruimte

Telecom-startup verstuurt allereerste alert vanaf satelliet naar normale smartphone

Dit artikel delen:

Biep. Altijd leuk, een ouderwets sms’je ontvangen. Maar het wordt pas echt bijzonder als het tekstberichtje vanuit de ruimte direct op je gewone mobieltje verschijnt, zonder tussenkomst van een mobiel netwerk. E.T., is that you?

Het is telecombedrijf Lynk Global gelukt om vanaf een satelliet op vijfhonderd kilometer hoogte een sms te versturen naar een gewone Android-smartphone. Volgens de Amerikaanse startup is het nooit eerder gelukt om rechtstreeks vanuit de ruimte een bericht te ontvangen op een mobieltje dat daarvoor technisch niet is aangepast. De test vond op 24 februari plaats op de Falklandeilanden, in het bijzijn van onafhankelijke experts. Het betrof een waarschuwingsberichtje (alert), waarvan de eerste drie letters overigens niet werden ontvangen.

Lynk wil op termijn nanosatellieten inzetten om breedbanddiensten te leveren op gewone smartphones, ongeacht hun locatie. Het idee is dat dit ook kan op plekken waar onvoldoende of geen reguliere netwerkdekking is. Volgens het bedrijf is er slechts op een tiende van het aardoppervlak mobiel bereik. Plaatsing en uitbating van de benodigde extra masten is op veel plekken onmogelijk of te duur en daarom zou netwerkverbinding met satellieten een oplossing kunnen zijn.

Eind 2020

Het jonge bedrijf werkt samen met ongeveer dertig aanbieders van mobiele telefonie. Het is de bedoeling dat deze partners de buitenaardse telecomdienst kunnen inzetten voor alerts aan hun klanten. Als de toezichthouders meewerken, zou de service al aan het eind van 2020 beschikbaar zijn, meldt Charles Miller, medeoprichter en ceo van Lynk Global.

Het gebruik van nanosatellieten zorgt voor de nodige uitdagingen. Eén daarvan is de snelheid van de satellieten en het doppler-effect dat daarmee gepaard gaat. Ook duurt het heel lang voordat een signaal volledig is opgebouwd en ontvangen op een gsm.

Lynk Cell Broadcast Test - Falkland Islands

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-20T11:55:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.