Case study

ICT in dienst van glasvezel

Draka Comteq Fiber kiest voor gemak en zekerheid

Steeds meer spraak- en datacommunicatie verloopt via glasvezel. Logisch ook, want de mogelijkheden van glasvezel zijn ongekend. Draka Comteq Fibre, een dochteronderneming van het beursgenoteerde Draka Holding, behoort tot de grootste spelers ter wereld in deze markt. De acht productielocaties wereldwijd maken jaarlijks gezamenlijk zo’n 12 miljoen kilometer glasvezelkabel. Van circa zes miljoen kilometer ligt de oosprong in de vestiging in Eindhoven. Daarnaast wordt in Eindhoven veel speciale vezel geproduceerd.

ICT is voor Draka Comteq Fibre cruciaal. Zowel in het productieproces als in de overige bedrijfsprocessen kan een hapering in de ICT ervoor zorgen dat de hele productie stilvalt. Een rampscenario voor een productiebedrijf dat 24 uur per dag, 7 dagen per week doordraait. Een doordacht ICT-beheerplan, waarin alle mogelijke risico's zijn afgedekt, is dan ook pure noodzaak. Jan Bouwmans, projectleider Business Information Systems, onderschrijft die gedachte met grote stelligheid.

Kritische bedrijfsprocessen

Jan: "Veel van onze bedrijfsprocessen zijn kritisch te noemen. Dat geldt allereerst voor de productieprocessen, maar daarnaast is ook veel van onze kantoorautomatisering cruciaal voor de continuïteit van onze productie. Zo maken wij bijvoorbeeld gebruik van een centrale printserver, waar we absoluut niet zonder kunnen. De productie maakt namelijk veelvuldig gebruik van geprinte documenten. Daarnaast is ook onze mailserver van groot belang: vrijwel al het klantcontact verloopt bij ons via mail. Reden genoeg dus om het beheer van onze ICT uit te besteden aan een professionele ICT-partner."

Dedicated MKB

Draka Comteq Fibre werkte voorheen met een zeer grote, wereldwijd opererende ICT-partner. Maar dat stemde niet tot volle tevredenheid. Jan: "Wij zijn als onderneming meer gebaat bij een ICT-partner die zich helemaal richt op het MKB. Want ondanks dat we als geheel een wereldspeler zijn, beschouwen we onze vestiging in Eindhoven als MKB-bedrijf. Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, hebben we in eerste instantie een longlist opgesteld met kandidaat ICT-bedrijven. Op de shortlist bleven uiteindelijk twee bedrijven over: AAC Cosmos en onze vorige leverancier. Met beide bedrijven zijn we een stevig aanbestedingstraject ingegaan, waarin met name het opstellen van het beheerplan centraal stond. Uiteindelijk is AAC Cosmos als winnaar uit de bus gekomen. Naast kennis, ervaring, MKB-visie en het kostenaspect, sprak ook de regionale vestiging in het voordeel van AAC Cosmos. Het is immers prettig als medewerkers snel bij je kunnen zijn, zowel bij calamiteiten als voor gepland onderhoud op lokatie."

Glasvezel voorop

Draka Comteq Fibre is van oudsher een productiebedrijf. Alles wat er gebeurt, is volledig gericht op de efficiënte productie van glasvezel. ICT is daarbij ondersteunend. Jan: "Met dat inzicht moest AAC Cosmos aan de slag. Betrouwbaarheid en continuïteit waren de belangrijkste uitgangspunten. Op ICT-gebied zijn wij zeker geen innoverend bedrijf en kiezen we bewust voor een solide oplossing voor beheer. Om een naadloos passend beheerplan te kunnen maken, hebben we alle bedrijfsprocessen geïnventariseerd. Vervolgens is alle bijbehorende ICT nauwkeurig in kaart gebracht. Op basis daarvan heeft AAC Cosmos een technische intake op lokatie uitgevoerd om na te gaan of de automatiseringsomgeving aan alle randvoorwaarden voor remote beheer voldeed. Dat bleek inderdaad het geval te zijn. Afhankelijk van de impact op onze bedrijfsprocessen zijn er uiteindelijk goede afspraken gemaakt over responstijden en servicewindows."

Aantrekkelijke optie

Het uitbesteden van het ICT-beheer is voor veel MKB-organisaties een aantrekkelijke optie. Jan: "Ook voor een organisatie van onze omvang, is het gewoon voordeliger om het ICT-beheer uit te besteden. Zeker als je altijd verzekerd wilt zijn van hoogwaardige, actuele kennis en een immer betrouwbare ICT-omgeving. Wij zijn te klein om een goede eigen ICT-afdeling met eigen systeembeheerders op te zetten. Bovendien gaan de ontwikkelingen momenteel zo snel dat het niet bij te houden is als ICT niet tot je kernactiviteiten behoort. Neem daarbij ook de kwetsbaarheid van een kleine ICT-afdeling met één of twee beheerders en het belang van ICT binnen onze organisatie. Allemaal factoren die wijzen op de voordelen van uitbesteding van het ICT-beheer. Het feit dat het beheer op afstand gebeurt, is een prettige bijkomstigheid. Ik heb tot slot nog wel een goed advies voor bedrijven die overwegen hun ICT-beheer uit te besteden. Kies bij voorkeur voor uitbesteding als de bestaande ICT-omgeving helemaal stabiel is. Zo ben je ervan verzekerd dat je nieuwe leverancier niet opgezadeld wordt met de problemen uit het verleden. Bovendien benut je zo de ICT-kennis van je bestaande én de nieuwe ICT-partner optimaal."

In het kort

Organisatie

Draka Comteq Fibre, vestiging Eindhoven

Branche

Productiebedrijf (24/7 productie van glasvezel en -kabel)

Aantal medewerkers

210

Geautomatiseerde werkplekken

Circa 160

Uitgangspunten

 • Stabiele omgeving
 • Continuïteit en betrouwbaarheid
 • Responstijd afhankelijk van impact op bedrijfsprocessen
 • Dedicated MKB-partner

Belangrijke verbeteringen

 • Meer efficiëntie
 • Een betrouwbare omgeving
 • Eenvoud en consistentie
 • Proactief beheer op afstand

Voordelen AAC Cosmos

 • Dedicated MKB
 • Veel ervaring
 • Hoogwaardige kennis
 • Gevestigd in de directe regio
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-10-18T09:55:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.