Managed hosting door True

Case study

Competenties zeggen soms meer dan een diploma

Dit artikel delen:

Om de toekomstkansen van jongeren te vergroten, ontwikkelde de stad Antwerpen met de onderwijswereld, het jeugdwerk en de tewerkstellingssector een manier voor jongeren om hun vaardigheden beter te leren kennen.

WACKER (Waarderen en Analyseren van Competenties en KEuzes maken op basis van zelfReflectie) is een competentieproject van de stad Antwerpen.

Aan UCAD werd gevraagd om een website te ontwikkelen op basis van het bestaande Smartsite CMS bij Digipolis Antwerpen waar jongeren een interactieve competentietest kunnen doen. De test bestaat uit het beantwoorden van 27 vragen waarin alledaagse situaties worden voorgesteld. De antwoorden worden door een testmotor omgezet in uiteindelijke competentiescores.

De scores worden dan weer omgezet in een profiel dat alle competenties toont waar men sterk in is en deze die nog niet sterk ontwikkeld zijn. Het opgestelde competentieprofiel wordt bewaard in een competentieformulier dat per jongere in een individuele ruimte beschikbaar is en dat toegankelijk is middels een gebruikersnaam en paswoord.

De jeugdwerkers en de lesgevers gebruiken de website bij het begeleiden van de jongeren in de werking rond competenties. Zij hebben de mogelijkheid een kwaliteitslabel toe te kennen aan een competentieformulier.

Het competentieformulier is tevens afdrukbaar en de jongeren kunnen zelf kiezen of ze het volledige formulier printen/mailen of enkel hun sterke competenties. De leeftijd van de doelgroep ligt tussen de 16 en de 25 jaar. Binnen het project werd een methodiek ontwikkeld om het bewustzijn rond competenties mee te geven aan jongeren.

Lerende Stad is verantwoordelijk voor het beheer van de site, d.w.z. voor de aanpassingen aan de site, het beheer van gebruikersnamen en paswoorden voor de lesgevers en begeleiders en het beheer van de geïndividualiseerde ruimten die ter beschikking gesteld worden van de jongeren.

De website http://www.mijncompetenties.be is sinds 28 september 2007 voor iedereen toegankelijk. Ook niet geregistreerde gebruikers (zij die geen login en paswoord aanmaken) kunnen informatie consulteren op de website.

De unieke en gedurfde vormgeving van deze website werd ontwikkeld door Pure Communication en sluit perfect aan bij de beoogde doelgroep.

Uitdaging

De uitdaging lag voornamelijk bij het opknippen van de vormgeving in html / css.
Veel afbeeldingen, veel verschillende posities. We hebben het geheel dan ook opgevat als "een elastiek". Tekstvelden moeten kunnen vergroten / verkleinen alnaargelang de content die ingegeven is. De navigatie moet kunnen uitbreiden maar dat was niet evident omdat er een image boven de (sub)navigatie items ligt.

Oplossing

We hebben gewerkt met verschillende lagen (dieptes) om de afbeeldingen en tekstzones te positioneren naast/boven/onder elkaar. Ook het gebruik van transparante images speelt een belangrijke rol in dit geheel.

Resultaat

Het is alsof elke pagina manueel gemaakt is, maar in de realiteit wordt de site gevoed door het CMS van Smartsite. Kortom, een mooie informatiebron en werkinstrument voor de jongeren die hen toelaat om met meer zelfkennis en zelfvertrouwen de arbeidsmarkt te betreden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.