Managed hosting door True

Genzyme België kiest iTask van Infoland

Biotechnologiebedrijf Genzyme heeft het incidentenmanagementsysteem iTask van Infoland gekozen ter ondersteuning van zijn veiligheids- en milieubeleid. Met iTask is de afdeling Safety, Health and Environment (SHE) niet alleen in staat om meldingen op het gebied van veiligheid en milieu te verzamelen, maar ook om deze op te volgen en uit te zetten bij de juiste personen. Hierdoor kan men de veiligheid borgen en kan tevens gemakkelijk worden voldaan aan de normen ISO 14001 en OHSAS 18001 en aan de wetgeving op dit gebied.

Voor iedere professionele organisatie is het van belang om inzicht te hebben in het aantal incidenten en bijna-incidenten binnen de organisatie. Voor Genzyme is het vooral van belang om inzicht te verkrijgen in (potentieel) onveilige situaties op het gebied van veiligheid en milieu, zoals (dreigende) arbeidsongevallen en onveilige situaties zoals het ongecontroleerd vrijkomen van chemische stoffen.

Risico-inventarisaties

iTask wordt binnen Genzyme ingezet als laagdrempelige en gebruiksvriendelijke tool voor het melden en opvolgen van incidenten. Door de ingebouwde workflows krijgen betrokken personen automatische feedback op de door hen ingevoerde melding. Dit was in eerdere systemen veel moeilijker te managen, waardoor de daaruit volgende acties ook moeilijk te borgen waren. Het opvolgen van de meldingen gebeurt in de vorm van preventieve en corrigerende maatregelen die worden uitgezet om te zorgen dat de risico’s in de toekomst worden beperkt of voorkomen. Ook risico-inventarisaties, die binnen Genzyme zowel prospectief als retrospectief worden uitgevoerd, dragen hier natuurlijk aan bij.

Maria Van de Peer, milieucoördinator bij Genzyme: 'Met iTask kunnen we de verantwoordelijkheid direct bij de juiste personen leggen en zijn onze acties ook direct geborgd. Dit maakt het makkelijker om te voldoen aan de normen van ISO 14001 en OHSAS 18001.'

Risico's

Incidentmanagement is onderdeel van het veiligheids- en milieubeleid van Genzyme. Naast de wetgeving in België stellen ook de normen ISO 14001 en OHSAS 18001 dit verplicht. ISO 14001 is een internationaal geaccepteerde norm die aangeeft waaraan een goed milieumanagementsysteem zou moeten voldoen. Genzyme heeft er voor gekozen om hun milieumanagementsysteem te certificeren volgens deze norm. OHSAS 18001 is een wereldwijd geaccepteerde norm met eisen voor een arbomanagementsysteem. Door middel van deze norm worden gevaren en risico’s op het gebied van de gezondheid en veiligheid van medewerkers geïdentificeerd en geëvalueerd met als doel deze vervolgens te verminderen. De basis voor het arbomanagementsysteem is de ‘plan-do-check-act’ (PDCA)-cyclus, die tevens de onderlegger is van het kwaliteitsmanagementsysteem van Infoland.

Met iTask haalt Genzyme één systeem in huis voor het melden, analyseren en verbeteren naar aanleiding van incidenten. Het biedt hen controle over de voortgang en geeft hen de regie. Verantwoordelijkheden en taken kunnen op een effectieve en consequente manier worden vastgelegd, beheerd en afgehandeld. Verbeteracties kunnen worden opgestart, gedelegeerd en gemonitord volgens de ingebouwde workflows in de software. Dit maakt het een uitermate gebruiksvriendelijk en laagdrempelig systeem voor incidentmanagement.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-06-10T11:32:00.000Z Externe partij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.