Managed hosting door True

IT-bedrijven jagen op order Reaal

Verzekeraar staat voor dilemma bij groot IT-project

Dit artikel delen:

De Utrechtse verzekeraar Reaal heeft concrete plannen voor een grootschalig IT-project. Wie dit project, waarvan de geschatte waarde 50 miljoen gulden bedraagt, gaat uitvoeren is echter nog onduidelijk. CMG, Oracle en Forté worden genoemd. Ook Baan is in de race, maar lijkt in het stof te bijten na een mislukte acquisitie van Ease, een Zuid-Amerikaanse specialist in financiële software. Dit zeggen een aantal van elkaar onafhankelijke zegslieden.

De IT-infrastructuur van Reaal, een conglomeraat van bedrijven waaronder ook SNS bank valt, bestaat uit een verzameling onafhankelijke automatiseringsoplossingen. Volgens een woordvoerder adviseerde Cap Gemini de verzekeraar na anderhalf jaar onderzoek in zee te gaan met Oracle (database en applicaties) en Forté (ontwikkelomgeving) en een einde te maken aan de inflexibele en kostbare eilandautomatisering die bovendien moeilijk te onderhouden is.

Alternatief

Begin dit jaar gooide echter Baan roet in het eten. Dienstverlener CMG opperde namelijk een alternatieve oplossing bij Reaal met Baan All Finance; een nieuwe verticale oplossing voor de financiële wereld. In april liet Paul Baan al weten in gesprek te zijn met diverse Nederlandse banken over de ontwikkeling van Baans nieuwe oplossing. "We hebben ons oog laten vallen op een Latijns-Amerikaans bedrijf ter versterking van ons productaanbod en werken met partners aan de ontwikkeling van de benodigde marktmodellen", aldus Baan. De grote groei van de organisatie moet uit de financiële wereld komen, waar aartsrivaal SAP al een machtige positie inneemt.
Baan zou met het verzekeringspakket Insunix van het Venezuelaanse bedrijf Ease zijn verticale oplossing willen ontwikkelen. Binnen Reaal ontstond vervolgens onenigheid over de te kiezen technologie: de combinatie Oracle/Forté of Baan. De acquisitie van Ease door Baans investeringsmaatschappij Vanenburg Ventures (het voormalige Baan Investment) ketste echter af. Het bod bleek te laag. Betrouwbare maar anonieme bronnen melden dat directeur en eigenaar Guzmann van Ease het aanbod beledigd terzijde heeft geschoven.
Het pakket Insunix van Ease bevat overigens maar 20 procent van de functionaliteit die Reaal nodig heeft. Bij Reaal was niemand voor commentaar bereikbaar.

Samenwerking

Baan liet zich echter niet uit het veld slaan en bood naar verluidt Reaal aan de oplossing samen met een aantal andere Nederlandse verzekeraars van de grond af te ontwikkelen. Over dat aanbod is binnen Reaal nog geen beslissing genomen.
Jan Albert Dop van Vanenburg Ventures zegt niet bekend te zijn met een mogelijke acquisitie van Ease of Insunix. Wel meldt hij met meerdere bedrijven te praten over versterking van Baan All Finance. "Maar het is hoogst onwaarschijnlijk dat we binnen twee weken een overname bekendmaken." Over het project bij Reaal wenst Dop geen toelichting te geven. Ook CMG weigert elk commentaar.
Vorig jaar viste Baan al achter het net bij een project van 500 miljoen gulden bij ABN Amro. Daar ging Oracle mee aan de haal. Nu dreigt het bedrijf opnieuw een project op de Nederlandse financiële markt mis te lopen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-25T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.