Microsoft misleidt gebruikers

Microsoft zet klanten op het verkeerde been door te verklaren dat zijn software millenniumbestendig is.

De Giga Information Group zegt dat sommige Microsoft-producten en veel gebruikersapplicaties die op basis van Microsoft-software zijn ontwikkeld, niet bij voorbaat gereed zijn om probleemloos de 21ste eeuw in te gaan. Volgens Giga moeten klanten inzien dat Microsoft zich met deze verklaring probeert in te dekken tegen aansprakelijkheidskwesties.
Gebruikers moeten twee aspecten in de gaten houden, benadrukt Stephanie Moore, analiste van het adviesbureau. Allereerst gaat het om de definitie van het begrip 'Jaar 2000-bestendig'. Microsoft verstaat hieronder dat al zijn producten standaard zijn uitgerust met viercijferige datumvelden. Maar om deze garantie te kunnen geven, moet bij de software het gebruik van datumvelden met vier posities als enige optie ingevoerd zijn of moet het een window in gebruik hebben die aangeeft welke dag er met een tweecijferige datum wordt bedoeld. Aangezien Microsoft gebruikers ook de mogelijkheid geeft om tweecijferige datums te hanteren, behoeven producten, zoals Windows 3.x, Windows 95 en Exchange Server 4.0, wel degelijk aanpassingen om ze millennium-bestendig te maken, aldus Moore.

Desastreus

De nood klimt vooral bij de door gebruikers zelf ontwikkelde programma's, zoals 16-bit Visual Basic 4.0 applicaties en Excel-spreadsheets, zegt de onderzoekster van Giga. Deze hulpmiddelen van Microsoft zijn uitgerust met standaard viercijferige datumvelden, maar de invoer van tweecijferige datums is evengoed mogelijk. Menig gebruiker heeft voor de laatste optie gekozen. Microsoft stelt zich op het standpunt dat gebruikers zelf verantwoordelijk zijn voor het wel of niet toepassen van de standaard datumweergave. Moore wijst er echter op dat het softwarebedrijf in diverse handleidingen datumvelden met twee posities in voorbeelden opvoert. Ook sommige standaard datums in Visual Basic blijken uit twee velden te bestaan.
Moore vindt dat Microsoft, in zijn communicatie over de millennium-problematiek, zijn klanten misleidt. Met als mogelijk gevolg dat organisaties zich niet goed voorbereiden op het jaar 2000. Dat kan desastreuze gevolgen hebben voor zowel Microsoft als zijn gebruikers, waarschuwt ze. RS

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-05T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.