Reaal ontwikkelt met Unisys en Microsoft

Reaal Verzekeringen heeft voor zijn softwareontwikkeling een meerjarige strategische samenwerkingsovereenkomst gesloten met Unisys en Microsoft. Het contract loopt tot 1 januari 2007.

Reaal gaat volgens Cor van den Bos, voorzitter van de hoofddirectie van de verzekeraar, de komende drie jaar 40 tot 50 miljoen investeren in software-ontwikkeling. Het bedrijf gaat allereerst een ontwikkelstraat inrichten, omgeven door het nodige veranderingsmanagement. "In 2005 wordt dan de eerste applicatie gebouwd, een hypotheeksysteem, gevolgd door de backoffice-applicatie voor de schadeafdeling. Maar het infrastructurele deel wordt dit jaar afgerond", aldus Nico Jongerius, it-directeur van Reaal.
Reaal heeft zelf het initiatief genomen voor de samenwerking. De verzekeraar is al bijna twintig jaar klant van Unisys en constateerde dat de 'huisleverancier' een gestage ontwikkeling richting Microsoft-software doormaakt. "Dat viel goed bij ons. We zijn zelf al jarenlang gebruiker van hun software voor ons front-end en voor de internettoepassingen. Binnenkort kunnen we op Unisys- en Microsoft-applicaties gaan bouwen vanuit een uniforme ontwikkelomgeving", aldus Jongerius.
Hij constateert dat eae (enterprise application environment van Unisys) en .Net van Microsoft "nog niet uitontwikkeld" zijn. Na gesprekken met de lokale directies van Microsoft en Unisys is Reaal daarom gaan praten met de hoofdkantoren in Redmond en Blue Bell. "Beide partijen zullen ons tot in de ontwikkelcentra in de VS blijven ondersteunen."
Frank Kaalen, landenmanager Nederland van Unisys betitelt de SNS Reaal Groep als een pinnacle account. "Dat is een launching customer die invloed heeft op de richting van onze r&d-ontwikkelingen." Michel van der Bel, general manager van Microsoft Nederland ziet de betrokkenheid van Redmond vooral als een kwaliteitsgarantie. "De ontwikkelinspanningen zijn in dit contract niet in eerste instantie gericht op nieuwe features; maar aan de periferie stellen we terugkoppeling over ontwikkelingen bijzonder op prijs."
Reaal gaat met eae en .Net een schil bouwen rond de bestaande mainframe-infrastructuur van de verzekeraar, door Jongerius liefkozend "de polissenprolongatiefabriek" genoemd, waardoor die herbruikbaar is voor de front-office applicaties. Eae/.Net vervangt bestaande ontwikkelomgevingen als Forte, Progress en Uniface bij SNS Reaal, aldus Kaalen.
Reaal en SNS zijn eerder op zoek geweest naar een ontwikkelpartner voor de lange termijn. In december 1998 sloot de groep een miljoenencontract met Forte, een Amerikaanse leverancier van ontwikkelgereedschappen. Het vertrouwen dat SNS-Reaal toen uitsprak in de continuïteit van de onderneming bleek niet bestand tegen de tand des tijds. Forte werd nog geen twee jaar later overgenomen door Sun Microsystems, die de technologie al vrij snel integreerde in de Java Web Services, de (gratis) ontwikkelomgeving voor Java. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-03T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.