'Cobol verzekerd van een lange en glorieuze toekomst'

2000-Probleem oplossen in oude taal kost 600 miljard dollar

"Wereldwijd trekt men naar schatting 600 miljard dollar uit om in bestaande Cobol-applicaties het jaar 2000-probleem op te lossen. Uit het feit dat de software niet wordt vervangen, kun je opmaken dat die programmatuur nog bijzonder waardevol is", aldus dr Pamela Coker. Vanwege het millennium-probleem is Cobol verzekerd van een lange en glorieuze toekomst.

Voor Pamela Coker komt de heropleving van Cobol niet ongelegen. Het bedrijf dat zij in 1988 samen met haar broer Drake oprichtte, ontwikkelt en verkoopt een aantal Cobol-gerelateerde producten. Recentelijk is de naam van het bedrijf gewijzigd van Acucobol in Acucorp. De Cokers willen met de naamswijziging aangeven dat de Acucobol-producten van de jaren negentig weinig lijken op de programmeertaal uit de jaren zestig. De Cobol-omgeving is uitgegroeid tot een volwaardige ontwikkelomgeving. Het biedt mogelijkheden om grafische interfaces te bouwen, relationele databases te koppelen, zowel Internet-applicaties als client/server software te ontwikkelen en om Cobol-data via Odbc door Windows-applicaties te laten benaderen.
Naast de naamswijziging maakte Coker ook een aantal nieuwe producten bekend. Zo is Acucobol-GT, dat is een Cobol-compiler met ingebouwde grafische syntaxis, uitgebreid met ondermeer Internet-faciliteiten. Een web browser plug-in zorgt ervoor dat Cobol-applicaties via Internet of een intranet benaderbaar zijn. Nieuw is ook Acubench, een ontwikkelomgeving waarmee een Cobol-applicatie in één geïntegreerde omgeving kan worden ontwikkeld en getest.

Populair

"Cobol is en blijft 's werelds meest populaire programmeertaal. 80 Procent van alle bedrijfsapplicaties zijn in die taal geschreven. Die populariteit is onder andere te danken aan de portabiliteit van de applicaties. Onze Cobol-compiler draait bijvoorbeeld op meer dan zeshonderd hardwareplatformen. Daarmee is Cobol meer open dan bijvoorbeeld Java. Ik durf te beweren dat Cobol wat dat betreft niet alleen beter is dan Java, maar zelfs een voorsprong heeft van zo'n acht jaar", aldus Coker.
Cobol is een van de weinige programmeertalen waar een internationale standaardisatiecommissie met succes over waakt. Daarmee is enige stabiliteit verzekerd. Volgens de Gartner Group wordt er meer dan 600 miljard dollar geïnvesteerd om het jaar 2000-probleem in Cobol-programma's op te lossen. Veel organisaties zijn met handen en voeten aan hun oude systemen gebonden. Zij zijn gedwongen de programmatuur op te lappen. Er zijn volgens Coker ook heel veel organisaties die uiterst tevreden zijn over de functionaliteit en de prestaties van de bestaande Cobol-applicaties. Zij kiezen er bewust voor om deze niet te vervangen, maar aan te passen. "Al met al valt niet te verwachten dat die investering van 600 miljard dollar na 2000 versneld zal worden afgeschreven doordat Cobol wordt vervangen door een nieuwe taal", aldus Coker. Zij is er dan ook van overtuigd dat Cobol nog een lang leven is beschoren.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-05-08T00:00:00.000Z Cok de Zwart
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.