Machine belt machine

Dit artikel delen:

Eindgebruikers hebben te weinig weet van vernieuwingen in telemetrie. M2M-board moet in de Benelux de kennis over machine-naar-machine-communicatie bevorderen.

Zelf proberen
Siemens heeft de grootste windmolen in Nederland voorzien van m2m-mogelijkheden (machine-to-machine). Stuur met uw mobiele telefoon een sms met de tekst 'meet' naar 06-47358134. De windmolen sms't u de wind en het opgewekte vermogen terug.
Mobiel internet via telecomnetwerken heeft de bandbreedte goedkoop en de communicatiemogelijkheden flexibel gemaakt. "Machines, gebouwen, voertuigen, processen - al dat soort zaken lonkt naar de nieuwe mogelijkheden van mobiele telecomnetwerken", zegt Hendrik Koetsier, directeur HITECHnologies, een Nederlandse specialist in hardware voor telemetrietoepassingen. Hij is voorzitter van de pas opgerichte M2M-board (machine-to-machine), die de toepassing van datacommunicatie tussen apparaten wil bevorderen. De markt voor dit soort toepassingen is nu nog te veel een aanbiedersmarkt, meent hij. Dat effect is versterkt doordat, naast de telemetriespecialisten, sinds kort ook de ict-aanbieders deze markt ontdekt hebben. "Op het laatste congres stonden de aanbieders te dringen, maar ontbrak het aan afnemers die met m2m aan de slag willen", stelt Koetsier.
Hij ziet het ontbreken van kennis bij eindgebruikers als voornaamste struikelblok voor een grootschalig gebruik van telemetrie nieuwe stijl. De mogelijkheden van de technologie liggen voor het oprapen. Koetsier noemt de energiebedrijven als voorbeeld van een groep die wel met communicatie tussen apparaten aan de slag is gegaan. "In de energiemarkt zijn twee dienstverleners die voor de nutsbedrijven meters op locatie interactief hebben gemaakt. Deze organisaties kunnen nu bij zakelijke afnemers meters uitlezen." Ook in de machinebouw en het gebouwenbeheer zijn tal van verbeteringen aan te brengen door informatie op afstand uit te lezen.
 
Rioolsystemen
De Deense fabrikant van rioolsystemen Grundfos liet HITECHnologies dit systeem ontwerpen. Het faciliteert het verzamelen van informatie in de goot. Links is de SmartCon 110 te zien. Dit apparaat bestuurt de pompen in de rioolputten, waardoor afvalwater in het hoofdriool beter te controleren is. De communicatie met deze pompen vindt plaats via de stroomkabel. Meerdere pompelementen zijn gekoppeld aan de SmartCon 210, die via een webserver gegevens uit de afvoerputten verzamelt en deze via gprs doorsluist naar een centrale plek in het netwerk van Grundfos. Monteurs kunnen via hun pda storingen in de SmartCon 210 uitlezen.
 

http://www.m2mcongres.nl
http://www.siemens.nl/wm/referenties/windmolen.asp


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-09T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.