Shell en CMG verbinden datacenters via glasvezel

Bedrijfsleven koopt bandbreedte in

Dit artikel delen:

Noodlijdende carriers en telecombedrijven azen sinds enige tijd op opdrachten uit het bedrijfsleven. Shell en CMG zijn voorbeelden van bedrijven die hebben toegehapt. Beide hebben breedbandige glasvezelverbindingen besteld om hun eigen datacenters aan elkaar te knopen. Ook andere dataverbindingen zijn in nieuwe contracten ondergebracht.

Shell kondigde begin oktober aan een contract te hebben gesloten met Cable & Wireless, waardoor het in drie jaar tijd vijftig miljoen dollar op zijn communicatiekosten verwacht te besparen. C & W voorziet de datacenters van Shell in Rijswijk en Houston van een verbinding met een capaciteit van 155 Mbps. Vestigingen in andere landen worden op een centraal netwerk aangesloten, zodat de energieleverancier in de toekomst zoveel mogelijk gebruik kan maken van eigen verbindingen. Daarnaast verzorgt C & W in 21 landen met een gedereguleerd telecombestel voor Shell de onderhandelingen met lokale telecompartijen. Hiermee verwacht het ook in afgelegen gebieden over optimale verbindingen te kunnen beschikken.
CMG verbindt zijn datacenters in Hoofddorp en Amstelveen met een 2 Gbps glasvezelverbinding van Fibercorp. Dit bedrijf legt glasvezelverbindingen aan tussen bedrijfsvestigingen en onderhoudt deze. Ook bezit het stadsringen in Nederland, België en Duitsland waar glasvezelverbindingen op aan te sluiten zijn. De overige dataverbindingen met vestigingen in Nederland en in het buitenland heeft CMG ingekocht bij de carrier Worldcom. Deze beginnen bij 2 Mbps, maar kunnen volgens het contract een capaciteit naar behoefte krijgen.

Applicaties

Beide bedrijven geven aan dat het gebruik van applicaties een belangrijke drijfveer is om de bandbreedte tussen de datacenters flink op te krikken. Volgens Rob van Zwieteren, manager wereldwijde telecommunicatie-infrastructuur bij Shell, wil zijn bedrijf inkoopsoftware en hulpmiddelen voor human recourse management centraal verstrekken aan de verschillende bedrijfsvestigingen elders in de wereld. Ook krijgen medewerkers op dezelfde manier een identieke desktop toegewezen. Verder wil Shell erp-systemen (enterprise resource management) als SAP en Jdedwards effectiever inzetten door deze in verhuurvorm aan te bieden aan werkmaatschappijen. Ook worden de dataverbindingen gebruikt om vanuit de datacenters seismische gegevensverzamelingen naar geofysische onderzoekscentra te versturen. Lokale geofysici kunnen hier hun rekenopdrachten op loslaten.
Ook bij CMG zijn het applicaties die uitbreiding van de bandbreedte vereisen. De glasvezelverbinding tussen Amstelveen en Hoofddorp moet ervoor zorgen dat de applicaties die in deze rekencentra draaien, gespiegeld zijn. Dit garandeert een hoge beschikbaarheid, doordat bij uitval van één van de twee rekencentra de applicaties in het andere centrum nog steeds draaien. Volgens Frits Venderbosch, adjunct-directeur bij CMG, gaat het naast e-mailtoepassingen en internettoegang om erp- en crm-systemen (customer relationship management), die door het concern zelf gebruikt worden.
Met de huidige op frame relay gebaseerde verbindingen kan CMG niet meer uit de voeten, aldus Roland Groeneveld, teammanager technical support bij het bedrijf. Applicaties vereisen een forse groei van de bandbreedte. De glasvezelverbinding waar CMG in maart volgend jaar over beschikt, is met optische apparatuur op te waarderen tot een veel hogere bandbreedte. CMG regelt zelf het beheer over deze kabel.
 
 
Spraak over dataverbindingen
Zowel CMG als Shell is van plan in de toekomst ook zijn spraakverkeer over het nieuw aangeschafte datanetwerk af te handelen. Roland Groeneveld, teammanager technical support bij CMG, zegt dat zijn bedrijf nu onderzoekt of de koppeling van spraak- en dataverbindingen al interessant genoeg is. Hij verwacht dat deze convergentie op dit moment niet automatisch goedkoper uitpakt, omdat het grote investeringen in het netwerk en de apparatuur vereist. "Maar dit perspectief kan snel veranderen", is zijn oordeel.
Shell heeft nog geen definitieve keuze gemaakt hoe de convergentie van spraak en data precies ingericht gaat worden, maar het bedrijf gaat hiermee op korte termijn aan de slag, aldus Rob van Zwieteren, manager wereldwijde telecommunicatie-infrastructuur bij Shell. Door telefoongesprekken over het centrale, internationale datanetwerk te sturen kan de oliegigant aanzienlijk op zijn gesprekskosten besparen, zo is de verwachting.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-09T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.