Mijn XP-muis van 1200 gulden

Dit artikel delen:

'Early adopter' ben ik en koop daarom altijd direct Microsofts nieuwste producten. Dus ook Office XP. Inmiddels wordt van mijn 'MS Office XP Special Edition' pakket helaas alleen nog maar de muis gebruikt, die dus in z'n eentje de volledige aanschafprijs moet waarmaken. Het is een mooie muis, rood licht, geen balletje en hij kan op de USB-poort. Erg fraai, maar geen forse vijfhonderd euro waard.

De rest van de doos bevat software. Dit liet zich snel over mijn MS Office 2000 Premium pakket heen installeren. Verbazingwekkend snel, zodat ik me zelfs afvroeg wat anders was, want normaal gesproken kost het installeren van MS Office toch zeker een stief kwartiertje. Anders is de look van het pakket. Fraaie buttons, andere menuutjes, nieuwe kleurtjes. Ook de feel is anders, want niet alles zit op dezelfde plek en het is altijd leuk uit te vinden hoe alles nu werkt. Liefst zonder het handboek of de helpfunctie te gebruiken natuurlijk. 'Early adopters' weten dat dit rondsnuffelen een van de leukste activiteiten is, omdat je met deze kennis iedere onervaren gebruiker, zo'n beetje de rest van de wereld dus, fantastisch kunt helpen.

Op zoek naar verbetering

Maar ik moet er ook mijn werk mee doen. Twee van de XP-toepassingen heb ik geprobeerd totdat ik het opgaf. Outlook doet het wel, maar heeft zoveel extra bijverschijnselen dat de vorige versie handiger was. Het synchroniseren met mijn telefoon van het adressenboek - ik ben namelijk ook 'early adopter' op mobiel internet - wordt nu onderbroken door een vraag van Outlook of ik het er wel mee eens ben dat er een programma aan mijn adressenboekje zit. Wel veilig, maar dat synchroniseren was altijd al een langzaam proces en nu kan ik er niet eens meer bij weglopen. Nog zoiets: tik een naam in en Outlook vult dit aan. Maar bij sommige namen vraagt ie welke persoon ik uit een rijtje met keuzes nu precies bedoel. Handig als je meerdere 'Jan'nen in het boekje hebt. Ik heb maar één Dyone en toch moet ik vertellen welke van de twee ik bedoel.
'Word' crasht op bestanden die het goed deden onder Office 2000. Waag het eens om een tabel leeg te maken door de inhoud van alle cellen ergens anders heen te cut-and-pasten en dan die tabel weer aan te raken door er op te klikken. Weg MS Word, weg wijzigingen. Dan komt de nieuwe crash restore-functie wel van pas, maar dat je die zo vaak nodig zou hebben, kan toch niet de bedoeling geweest zijn. Adobe Distiller heb ik twee maanden geleden gekocht om er PDF-bestanden mee te maken. Werkt ook niet meer, want alle macro's zijn zo zwaar beveiligd dat niets van Adobe meer vertrouwd wordt.

Onhandigheden

Alle handigheden van XP worden volstrekt overschaduwd door onhandigheden, onvolkomenheden en crashgevoeligheid. De-installeren dus maar. Nou, dat had je gedacht! Het terugzetten van Office 2000 gaat niet zonder heel veel moeite. Ik overweeg maar weer eens een herformat van C:/ omdat de spellingchecker stuk is, zodat MS Word 2000 nu crasht en niet gefikst wil worden door repair office of remove software bij het herinstalleren.
Ik denk dat ik maar overstap naar de late mover categorie, want snel beginnen met Microsoft Office XP bleek een koude douche. Microsoft gebeld, "Kan ik dit niet teruggeven, het werkt namelijk niet". Nee, dat kan niet, want u hebt het opengemaakt. Tja, hoe kom je er anders achter dat het niet werkt? IJskoud verbijsterend.
Office XP omdat jij het wilt... nou even nadenken is toch echt verstandiger.
 

Mark C. Hoogenboom Groningen

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-08-10T00:00:00.000Z Mark C. Hoogenboom
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.