Euro en millennium plaag voor software

Leveranciers: geen garantie correcte werking

Leveranciers van standaardpakketten geven nauwelijks harde garanties dat hun software zonder problemen het millennium en de invoering van de euro overleeft. Daarbij is bijna 30 procent van die pakketten nog niet Jaar 2000-bestendig. Zo'n 70 procent moet nog worden aangepast aan de invoering van de euro.

Dit blijkt uit de voorlopige resultaten van het 'Onderzoek Euro/2000 en standaardsoftware', uitgevoerd door het adviesbureau Mitopics in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Beëdigde Informatica-deskundigen (NVBI). Leveranciers van in totaal 239 pakketten hebben een vragenlijst toegestuurd gekregen. Het betreft aanbieders van standaard financiële software, erp-software (enterprise resource planning) en personeels- en informatiesystemen. Op dit moment is de respons 33 procent.
Volgens Mitopics geven de eerste uitslagen aan dat 72 procent van de pakketten Jaar 2000-betrouwbaar zijn. Maar dat wil nog niet zeggen dat er ook mee wordt gewerkt. Van de organisaties, waarvoor de versies bedoeld zijn, ruilt slechts 67 procent de oude software in voor de nieuwe millennium-bestendige software. Voor de euro is 31 procent van de software aangepast. Het gebruik van euro-versies ligt met 89 procent hoger dan bij Jaar 2000-bestendige software. Maar het aantal organisaties, dat gebruikmaakt van een pakket waarvoor ook een euro-bestendige versie beschikbaar is, ligt beduidend lager dan bij het 'Jaar 2000'.

Betalen

De onderzoeksresultaten van dit moment laten ook zien dat leveranciers bijna geen garanties afgeven dat hun producten volledig Jaar 2000- en euro-bestendig zijn. Alleen in een enkel geval wordt nog een aanvullende garantieclausule in het onderhoudscontract opgenomen.
Op de vraag wie voor de extra conversies gaat betalen, wil circa 30 procent van de leveranciers nog geen antwoord geven. Wel toont het onderzoek aan dat de kans dat een klant moet opdraaien voor alle kosten, afneemt wanneer men over een onderhoudscontract beschikt. In 48 procent (Jaar 2000) en 46 procent (euro) van de gevallen brengt de leverancier niets in rekening. De neiging om de euro-aanpassingen volledig op de klant te verhalen is hoger (18 procent) dan bij het Jaar 2000 (11 procent). n
 
Claim euro-bestendigheid onterecht
Volgens Nick Jones, consultant van de Gartner Group, is het onmogelijk dat leveranciers nu al kunnen beweren dat hun pakketten euro-bestendig zijn. Hij onderscheidt zes niveaus waarop de software geheel of gedeeltelijk nog moet worden aangepast:

  • wettelijk: de invoering van de euro zal gepaard gaan met een pan-Europese regelgeving. Die is echter nog niet bekend.
  • lokaal: er blijven tussen landen verschillen bestaan op het gebied van bijvoorbeeld belastingen en wetgeving. Dat betekent dat het ene land weer andere formaten gebruikt voor het aanleveren van softwaregegevens dan het andere land.
  • zakelijk: kiezen gebruikers voor de Big Bang (in één keer over op de euro) of parallel draaiende systemen?
  • technisch: aanpassingen, conversies en tests van pakketten en PC-desktopsystemen. Een simpel feit: geen enkel pakket of toetsenbord heeft het Euro-symbool verwerkt, omdat het pas eind dit jaar bekend wordt gemaakt.
  • interface: gebruikers die met elkaar communiceren, gaan niet altijd op hetzelfde moment over op de euro. Hiervoor zijn bridges nodig.
  • migratie: grote ondernemingen hebben zeer uiteenlopende activiteiten, waarbij verschillende tarieven worden gehanteerd. Er zijn hulpmiddelen nodig om de complexe databaseconversies te ondersteunen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-14T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.