Ontwikkeling systeem Optiebeurs stopgezet

Automatisering loopt uit op drama

AMSTERDAM - De automatisering van de Amsterdamse EOE-Optiebeurs, die al meer dan 40 miljoen gulden heeft opgeslokt, is op een compleet drama uitgelopen. De ontwikkeling van het systeem in zijn huidige opzet wordt stopgezet.

De handelaren op de vloer blijken niet met het nieuwe handelssysteem Switch te kunnen werken. Switch is veel te ingewikkeld. Het systeem werkt alleen goed als allerlei handelingen tegelijk worden verricht. Zelfs de meest doorgewinterde handelaren lukt dat niet.
Daarom heeft het bestuur van de EOE-Optiebeurs besloten het nieuwe handelssysteem op vitale onderdelen aan te passen. De kosten die aanvankelijk waren geraamd op 41 miljoen gulden, zullen hierdoor aanzienlijk hoger uitvallen.
Onder druk van de handelaren is besloten af te zien van de oorspronkelijke opzet. Het blijkt niet mogelijk de bestaande fysieke vloerhandel samen te smelten met de elektronische handel (via schermen) binnen een totaal handelssysteem. De 'market makers' die zorgen voor het in stand houden van een markt in diverse optieklassen, kunnen namelijk niet tegelijk op de vloer actief zijn en de schermhandel volgen. Daarnaast blijkt Switch, waarbij ondermeer Tandem Computer betrokken is, zo complex te zijn dat volledige invoering in één keer mogelijk te veel risico's met zich mee zou brengen.

Kapitaalvernietiging

Het stopzetten van Switch betekent behoorlijk wat kapitaalverlies. In december 1995 was het basisontwerp afgerond. In maart volgden de detailontwerpen. Momenteel zit men midden in het bouwjaar. Omstreeks de jaarwisseling zouden de eerste acceptatietests worden gehouden.
Onzeker is nu wat er verder gaat gebeuren. Voor de aanpassing heeft de directie van de EOE-Optiebeurs alternatieven ontwikkeld. Het beursbestuur moet hieruit nog een keuze maken. Een definitief besluit over de verdere voortgang zal naar verwachting over een paar maanden worden genomen.
Om tot invoering van Switch te komen moet een oplossing worden gevonden voor de te gecompliceerde functie van de market maker in het nieuwe handelssysteem. Dit is mogelijk door de vloerhandel en de schermhandel te scheiden en in elk segment eigen market makers actief te laten zijn. Een andere mogelijkheid is vast te laten houden aan een ongescheiden markt en de schermhandel te laten draaien binnen het dan geautomatiseerde orderboek van de vloerhandel.
Overigens blijft een nieuwe infrastructuur voor de automatisering van de Optiebeurs hard nodig. De automatisering van de orderstroom naar de beurs en de terugmelding van de transacties naar de banken en commissionairs is zeer noodzakelijk. Tevens is het voor de toekomst van strategisch belang als beurs ervaring op te doen met schermhandel in welke vorm dan ook. Met name de automatisering van de orderstroom vraagt om snelle actie. De huidige gang van zaken is ouderwets. Switch moet er dus sowieso komen, zij het in gewijzigde vorm. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-09-27T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.