Bedrijven onzeker over inrichting IT

Nadelig millennium-effect ijlt langer na dan verwacht

De IT-sector is nog niet verlost van het jaar 2000-probleem. De verwachting dat het herstel over een breed front in het tweede kwartaal zou doorzetten, is niet uitgekomen. Vooral de omzet uit systeemintegratie en software-implementatie blijft achter. Organisaties kopen vooral IT-advies in over hoe ze hun automatisering de komende achttien maanden moeten inrichten.

De verwachting was dat de IT-bestedingen na 1 januari 2000, ook gezien de weinige problematische millenniumovergang, weer snel zouden toenemen. Volgens de online-nieuwsdienst Computergram is dit in Engeland uitgebleven. Daar blijven de resultaten van IT-bedrijven, zoals Sema, Logica, Compel en Parity, in het tweede kwartaal achter bij de prognoses. Ondernemingen blijken hun IT-budget niet te steken in software-aankopen en systeeminstallaties, maar in consultancy. Ze willen extra advies over de planning van hun IT-projecten de komende achttien maanden. Vooral Internet-adviesbureaus als Scient, Viant en Quidnunc profiteren van deze vraag. De nieuwe voorspelling van Engelse analisten luidt dat het nadelige millenniumeffect in het derde kwartaal is uitgewerkt.

Omzetdip

Peter Overakker, woordvoerder van Origin Nederland, kan zich wel herkennen in dit beeld. "Wij hebben gemerkt dat klanten hun beslissing over de implementatie van erp-projecten nog eens extra hebben uitgesteld. Zij willen eerst advies over de koppeling tussen erp-software en de invoering van e-business-oplossingen."
De automatiseerder heeft in korte tijd twee grote contracten gesloten; daarvan waren de onderhandelingen vorig jaar ingezet. Zo besteedt Lucent Technologies zijn rekencentrum-activiteiten in Europa uit en verkoopt Eneco het Automatiseringscentrum Nutsbedrijven (ACN) aan Origin. De contractbesprekingen werden over het millennium heen getild, waarna de afronding toch langer duurder dan aanvankelijk was ingeschat, erkent Overakker. Hij verwacht dat zijn bedrijf de omzetdip eind juni, begin juli weer te boven is.

Malaise

Maar het beeld is niet consistent. Wout Koppers, bestuursvoorzitter van CMG Benelux, merkt juist dat klanten alleen nog terughoudend zijn over investeringen in erp-pakketten vanwege de problemen bij Baan. "Bedrijven hebben de draad allang weer opgepakt." Volgens Koppers vullen klanten momenteel, naast het crm-gedeelte, vooral hun e-business-activiteiten in en vragen ze aan CMG advies over de inrichting van de backoffice-systemen.
Ook woordvoerster Jacqueline Hagman van IBM Nederland denkt dat de millenniummalaise definitief voorbij is. Een signaal daarvoor is dat Big Blue duizend banen in zijn dienstverleningstak schrapt, vanwege het aflopen van de contracten voor millenniumprojecten. Meer dan de helft van die duizend werknemers krijgt binnen twee maanden ander werk binnen IBM aangeboden. Hagman denkt dat er uiteindelijk weinig ontslagen zullen vallen. "Iemand die het millenniumprobleem heeft aangepakt, kan ook andere dingen. Goede IT'ers laat je niet vertrekken."
Maar nu het millenniumspook is verjaagd, staat er een andere bedreiging voor reguliere IT-projecten voor de deur: de euro. Op dit moment lopen vooral bij grote ondernemingen euroconversietrajecten. Die operatie is complexer dan het oplossen van het millenniumprobleem en zal een flink deel van het lopende IT-budget opslokken. De deadline voor de overgang naar de universele Europese munt ligt op 1 januari 2002, maar grote bedrijven willen ruim voor die tijd gereed zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-09T00:00:00.000Z Jasper Bakker