Managed hosting door True

Case study

Menzis realiseert een centraal storageplatform na fusie

Dit artikel delen:

Menzis vertegenwoordigt de belangen van circa 2 miljoen klanten en is werkgever voor ongeveer 2700 medewerkers. Menzis wil een bijdrage leveren aan maatschappelijk gewenste ontwikkelingen, waarbij het bieden van kwalitatief hoogwaardige zorg als toegevoegde waarde voor het welzijn en de gezondheid van klanten het uitgangspunt is. Menzis heeft locaties in Zwolle, Groningen, Wageningen, Enschede en Rotterdam. Menzis is ontstaan door een fusie van verschillende zorgverzekeraars.

Nadat de fusie van de zorgverzekeraars die gezamenlijk Menzis vormen definitief is geworden, diende het bedrijf niet alleen extern maar ook intern als één bedrijf te gaan opereren. Dit had uiteraard ook grote gevolgen voor de IT afdelingen. Na de juridische fusie had Menzis vijf IT afdelingen op verschillende locaties. Er werd besloten om de nieuwe ICT organisatie centraal aan te sturen en de rekencentra op termijn samen te voegen op twee locaties: Groningen en Enschede. De ICT organisatie wordt op basis van expertises opnieuw ingericht verspreid over vier locaties: Groningen, Enschede, Wageningen en Rotterdam. Dit betekent voor de ICT afdeling, keuzes maken, integreren en vooral consolideren op het gebied van applicaties, systemen en storage.

Sterk afhankelijk van automatisering

Voor de ICT afdeling was de invoering van de nieuwe basisverzekering het aangewezen moment om de nieuwe ICT infrastructuur gerealiseerd te hebben. "Er zijn op alle gebieden verschillende platforms in gebruik, op zich logisch bij een fusie van deze omvang. Juist in een branche waarin de efficiency van de administratie het concurrentievoordeel bepaalt, is de afhankelijkheid van automatisering groot. Voor heel veel toepassingen is eerst gekeken naar wat al in gebruik is", aldus Arjan Delbrugge Teammanager Infrastructuur Management Menzis "Op basis van huidige tevredenheid en de fit in de toekomst maken we dan keuzes. Voor de nieuwe inrichting van het storage netwerk hebben we voor ISIT gekozen. "

Maximale beschikbaarheid

Er was een nieuwe inrichting van de storage omgeving nodig omdat in de nieuwe situatie alle informatie vanuit de twee centrale locaties snel en goed benaderbaar moest zijn voor alle vestigingen. Daar bovenop kwamen de eisen die de migratie van Lotus Notes naar Exchange stelde aan hoog beschikbare storage en state-of-the-art backup en recovery gereedschappen. Dit is noodzakelijk voor de uitvoering van één van de belangrijkste ICT strategieën: de uniforme Menzis werkplek. Hiermee heeft elke medewerker onafhankelijk van de locatie overal dezelfde desktop ter beschikking. Deze strategie maakt beschikbaarheid en veiligheid zeer belangrijk. De inrichting van de storage omgeving is in drie stappen verlopen. Eerst is met NetApp apparatuur de online dataopslag ingericht. Daarna is de backup ingericht op basis van nearline NetApp storage waarbij NetApp snapshot technologie wordt toegepast en site to site mirroring. Daarbij is het mogelijk om de nearline NetApp storage tevens te gebruiken voor uitwijk van het primaire systeem en voor archivering van grotere hoeveelheden data die een minder snelle beschikbaarheid vereisen. Om die reden is hier gekozen voor de goedkopere ATA disken die een grote opslag capaciteit hebben. Vervolgens is het backup to disk beleid ook doorgevoerd in andere delen van de infrastructuur, zoals de kritische zorgapplicatie. Deze zorgapplicatie is geïmplementeerd op basis van een redundante EMC storage infrastructuur met eveneens site to site mirroring. Backup to disk is in deze infrastructuur geïmplementeerd op basis van EMC Virtual Tape Library technologie. De beide locaties zijn identiek ingericht; een NetApp filer met alle snel beschikbare dynamische informatie en een backup- en archiveringssysteem, gebaseerd op NetApp NearStore technologie. Dit systeem onderhoudt een exacte kopie van de filer, zodat directe failover mogelijk is. Op de andere locatie staat exact dezelfde configuratie met dezelfde data voor maximale beschikbaarheid en een snelle disaster recovery. NetApp Virtual File Manager software is geïmplementeerd om uitwijk van de Microsoft shares volledig naadloos te laten plaatsvinden. Hierdoor wordt de Microsoft DFS dynamisch bijgewerkt bij een calamiteit.

Omgeving inrichten op datagroei

Voor kritische toepassingen zijn zowel de data als de applicatie dubbel uitgevoerd, verspreid over de twee locaties conform het Twin Datacenter concept, wat een aanzienlijke verbetering op heeft geleverd in de recovery tijd bij uitval van één van de systemen. Dit geldt vooral voor de basis zorgapplicatie en de e-mailomgeving. De opslagcapaciteit is op de groei ingericht. Eén van de ontwikkelingen die in de toekomst voor deze groei zal zorgen, is de toename van gescande documenten. Steeds meer formulieren worden centraal gescand zodat ze voor de gehele organisatie beschikbaar zijn. Juist deze ontwikkeling zal in de toekomst gaan zorgen voor extra benodigde opslagcapaciteit Het plaatsen van deze content op CIFS of NFS is uitermate transparant en biedt vele mogelijkheden voor het ontsluiten vanuit diverse applicaties en voor toepassing van datamigratie naar off-line systemen.

Eisen

Er dient een centrale opslagomgeving te zijn, die snel en goed benaderbaar is vanuit iedere locatie binnen de onderneming. Elke Menzis medewerker heeft een uniforme werkplek en desktop die vanuit iedere plaats binnen de onderneming oproepbaar is. Bovendien dient er rekening gehouden te worden met verhoging van de dienstverlening zoals uitwijk tussen de twee rekencentra.

Oplossing

Twee NetApp filers voor de dynamische informatie en twee NetApp NearStore systemen uitgerust met ATA disks voor tapeless backup, mirroring van de primaire systemen en archiefdoeleinden. De storage infrastructuur voor de basis zorgapplicatie is op basis van EMC DMX systemen met mirroring en tape-less backup op basis van EMC VirtualTape Library technologie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-24T14:25:00.000Z Alex Beishuizen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.