Managed hosting door True

Aangeleverde case study

High availability storage-omgeving voor GustoMSC

GustoMSC is ontstaan uit een alliantie tussen Gusto, Marine Structure Consultants (MSC) en GustoMSC Inc. Mede hierdoor beschikt de SBM Offshore groep over kantoren in Schiedam, Houston, Monaco en recentelijk in Kuala Lumpur. Dagelijks maken vijfhonderd mensen in Schiedam geautomatiseerd tekeningen, specificaties en berekeningen. Dit betreft grote, geavanceerde files, zoals AutoCad-files en 3D-ontwerpen. Voor de opslag van deze data is een heel scala aan oplossingen en servers geïmplementeerd. Hierdoor was er versnippering van ICT-systemen ontstaan. Gefaseerd heeft ISIT de back-up omgeving van GustoMSC vervangen, is door middel van virtualisatie de flexibiliteit aanzienlijk vergroot en is een zeer geavanceerde high availability en uitwijk gerealiseerd.

GustoMSC, onderdeel van het beursgenoteerde SBM-Offshore N.V., biedt ontwerp en engineering, procurement, project management en consultancy services voor de offshore-, olie- en gasindustrie. Het bedrijf houdt zich voornamelijk bezig met de ontwikkeling van complete en gecertificeerde ontwerpen voor elk type offshore unit, zoals zelfheffende platforms (jack-up's), drijvende productie-eenheden (semi-submersibles), dynamisch positioneerbare boorschepen, kraanschepen, pijpenlegschepen, MOPU's (mobiele productie-eenheden), FPSO's (floating production storage and offloading units). Tevens ontwikkelt men speciaal equipment, zoals pijpenlegsystemen, offshore kranen met groot hefvermogen en speciale proces modules. Naast engineering, biedt GustoMSC ook turnkey hardware voor speciale producten, zowel in combinatie met de ontwerpen als voor op zichzelf staande systemen.

Eisen

-Versnellen back-up omgeving
-Vereenvoudigen beheer en onderhoud
-Beschikbaarheid van data
-Vergroten van de schijfruimte
-Flexibiliteit in uitwijk

Oplossing

-Tape library Adic Scalar
-Commvault back-up software
-Virtualisatiesoftware van VMware
-Metrocluster van Network Applicance

Flexibiliteit en optimalisatie

"Voor onze bedrijfsvoering zijn wij voor een groot gedeelte afhankelijk van IT", vertelt Carlo van der Stoep, Senior Department Manager Information Systems & Information Technology bij GustoMSC. "Zonder een goed ingerichte IT-omgeving kunnen wij ons werk niet uitvoeren. Tegenwoordig worden ontwerpen alleen met gespecialiseerde software vervaardigd. Data neemt snel toe en in ons geval verdubbelt het zelfs elke twee jaar. Dit zal de komende jaren alleen maar sneller groeien. Een goede dataopslag is daarom van cruciaal belang."
Vanwege de versnippering van systemen was de omgeving niet flexibel. Dit leidde tot situaties waar op de ene server een tekort aan opslagcapaciteit bestond en op de andere server opslagcapaciteit ongebruikt bleef. Carlo van der Stoep: "Onze wens was deze systemen te integreren wat de flexibiliteit zou verhogen en waardoor ook het beheer wordt vereenvoudigd. GustoMSC wilde tevens de beschikbaarheid verbeteren. Daarvoor moesten we zowel de serverruimten als de storage-omgeving opnieuw inrichten."
Voor de (her)inrichting van de storage-omgeving zocht GustoMSC een partner. "Wij wilden hiervoor niet in zee gaan met een zogenaamde ‘dozenschuiver'. We waren op zoek naar een all-in dienstverlener op storage-gebied. Deze vonden we in ISIT, die naast de hardware veel toegevoegde waarde heeft geleverd in kennis en expertise. Zij konden echt met ons meedenken en ideeën aandragen over hoe wij het beste onze availability van data konden verbeteren", aldus Carlo van der Stoep.

Vernieuwing back-up, virtualisatie en high availability

Eind 2006 is begonnen met de vervanging van de back-up omgeving. Het grootste probleem bij het maken van back-ups lag volgens Ed van Eersel, die als Senior System Engineer bij GustoMSC bij dit project is betrokken, in de lange back-up windows. "De back-up omgeving bestond uit losse units met tapes. De hoeveelheid data nam toe, waardoor er steeds meer opslagcapaciteit nodig was. Hierdoor werd ons systeem te langzaam. Om dit te ondervangen is geïnvesteerd in een tape library. Hierdoor is de snelheid van de applicaties aanzienlijk verbeterd en de tijd die de back-up window in beslag nam verkort. Al snel beschikten we over een goed ingerichte back-up omgeving die de basis vormde voor de nieuwe storage-omgeving."
Bij GustoMSC zijn de intelligente tape library Adic Scalar en Commvault back-up software in gebruik genomen. Data wordt tweemaal weggeschreven: een keer naar tapes inhouse en een keer naar tapes op een andere locatie.
Binnen GustoMSC waren ongeveer dertig fysieke servers in gebruik. Om het beheer en onderhoud te vereenvoudigen wilde het bedrijf dit aantal terugbrengen. Er is hierbij per server bekeken of deze vervangen, dan wel behouden of gevirtualiseerd zou worden. Dit bracht tevens andere voordelen met zich mee. Ook de flexibiliteit in het onderhoud is verbeterd. Door de virtualisatie is het zeer eenvoudig een volledige kopie te maken en om te testen op een zogenaamde hulpserver of een applicatie goed werkt. Daarnaast ondersteunt het ‘high availabilty': bij uitval van een fysieke machine kan er naadloos overgestapt worden op een ander systeem. Ook het nieuwe SAN verhoogt de availability van data. Van Eersel: "Wanneer een systeem uitvalt, merken onze engineers hier niets van. Er wordt automatisch overgeschakeld naar een ander systeem, waardoor je kan spreken van een 99,99 % beschikbaarheid."
Ook bij de inrichting van de centrale storage-omgeving speelde beschikbaarheid een zeer belangrijke rol. Een MetroCluster van Network Appliance garandeert deze high availability. Met behulp van dit cluster wordt data dubbel weggeschreven.

Juiste voorbereiding

Op een aantal verdiepingen in het kantoor van GustoMSC in Schiedam zijn serverruimtes ingericht. De serverruimten op de 7e en 10e verdieping zijn geheel aan storage gewijd. Zelfs wanneer alle servers op een verdieping uitvallen, is de functionele uitwijk geregeld en zal de eindgebruiker hier geen hinder van ondervinden. Dit is getest door de stroom er af te halen. "Een spannend moment, maar de enige manier om zeker te weten dat alles werkt zoals je het ingericht hebt", aldus Ed van Eersel.
Elke vestiging van GustoMSC beschikt over een eigen storage-oplossing, maar gezamenlijke projecten worden tevens gerepliceerd naar andere vestigingen. Carlo van der Stoep: "We fungeren als partner voor de andere locaties op het gebied van disaster recovery. Mede dankzij ISIT is de implementatie en inrichting van de storage soepel gegaan."
Een goede voorbereiding met betrekking tot de benodigde opslagcapaciteit is zeer belangrijk. Een gedeelte van de ruimte dient gereserveerd te worden voor zaken die de beschikbaarheid verhogen. Ed van Eersel licht toe: "Zonder deskundige ondersteuning van ISIT hadden we ons dit wellicht niet gerealiseerd. Nu hebben we hier van te voren rekening mee kunnen houden. Een deel van de opslagcapaciteit wordt ingenomen door snapshots, een ander deel is gereserveerd voor het defragmenteren van de schijven."
"Onze storage-omgeving is nu zo ingericht dat we klaar zijn voor de toekomst en de groei in data. We beschikken over twee maal 10 terabyte, dus we kunnen wel even vooruit", aldus Carlo van der Stoep.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.