'Millennium Jan' in Zwarte Zone (Martijn Hoogeveen)

Het millenniumprobleem staat onverminderd in de belangstelling nu de magische datum steeds dichterbij komt: op het moment van schrijven volgens year2000.com nog 1 jaar, 293 dagen, 2 uur, 8 minuten en 4 seconden te gaan.

Hoewel irrelevant voor de millenniumproblematiek, wordt er sinds kort op Internet ook gedebatteerd over de vraag of 1 januari 2000 of 1 januari 2001 de echte start van het derde millennium is. Het eerste millennium begon immers bij jaar 1, en niet bij jaar 0. In één adem wordt er door het Millennium Institute tot bezinning opgeroepen over de volgende eeuw: die moet er een van vrede worden. Maar eerst moeten er nog wat millenniumnoten gekraakt worden.
Volgens Peter DeJager, de bekende millenniumgoeroe en columnist bij datamation.com, zitten we nu in de Zwarte Zone. Peter DeJager beschouwt 1997 als het laatste jaar waarin een organisatie met goed fatsoen een millennium-reparatietraject kon starten. We leven nu in 1998, het eerste jaar in de Zwarte Zone. Dus: zijn je IT'ers nu nog steeds niet bezig je systemen uit te kammen? Dan heb je hoogst waarschijnlijk een groot probleem. Organisaties die nu pas denken "laten we beginnen met onze systemen en leveranciers te checken" lopen het grote risico te laat klaar te zijn, omdat de gemiddelde hoeveelheid coderegels in een bedrijf zeer groot is. En tot overmaat van ramp: de eerste problemen kunnen zich nu al manifesteren, zeker als er berekeningen met jaartallen plaatsvinden. Begrijpelijk dus dat het kabinet een stop op IT-investeringen heeft afgekondigd om de IT-capaciteit van de overheid volledig te focussen op het millenniumprobleem.
Het is dus niet alleen aftellen maar ook afkloppen geblazen. Jan Timmer - de redder van Philips die door opvolger Boonstra is weggewerkt als commissaris en een nieuwe uitdaging zocht - zette zijn volle gewicht achter het Millennium Platform. Daags na de oprichting van het platform en de bijbehorende media-aandacht in 1997 was duidelijk dat die aandacht effect had: meer mensen verdiepten zich via Internet in het millenniumprobleem, gezien bijvoorbeeld het sterk toegenomen aantal hits vanuit het .nl-domein op mijn millenniumpagina.
Op de grotendeels nog in aanbouw zijnde site voor de Nationale Millennium Conventie op 10 en 11 juni 1998 in de RAI te Amsterdam staat een voorwoord van onze Millennium Jan (Timmer): "De overheid en het bedrijfsleven hebben in 1997 het Millennium Platform opgericht om de 'BV Nederland' actief bewust te maken van de problematiek en om te bemiddelen tussen probleemhebbers en probleemoplossers." Millennium Jan kondigde vanuit het Millennium Platform tevens een bewustmakingscampagne aan. Wie durft er in een vliegtuig te stappen direct na de eeuwwisseling? Millennium Jan niet. En dus besteedt een bedrijf als KLM inmiddels terecht veel aandacht aan de millenniumproblematiek op haar site. Een vliegtuigstoring leidt meteen tot een dodelijke ramp en dat ligt bij het publiek gevoelig.
Hetzelfde geldt voor gebruik van vitale medische apparatuur. Logisch dat leveranciers met millennium-garantiebepalingen te maken krijgen die ze hun klanten moeten geven, ook over systemen die allang uit productie zijn genomen. Daar wringt hem de schoen en spelen zich dramatische taferelen af: leveranciers die eerst niet dan weer wel en dan weer niet over een bepaald systeem een garantie willen afgeven, distributeurs die geen garantie willen geven over apparatuur van toeleveranciers met wie ze nu geen commerciële relaties meer hebben, enzovoorts. Maar uiteindelijk gaan de meeste leveranciers toch overstag om de commerciële relatie te redden. Geen leverancier weet welke aansprakelijkheidsclaims hem te wachten staan.
Afgezien van de tv-interviews in het begin en het congres merken we echter niet zoveel van de bewustmakingscampagne van Millennium Jan. Misschien is Millennium Jan zelf in de Zwarte Zone terecht gekomen. Wie vooruitlopend op de millenniumconventie toch wel goed op de hoogte gehouden wil worden, kan zich via een e-mail naar j2000@lino.nl, gratis abonneren op de Jaar2000NieuwsBrief.
Een leuke tip voor PC-gebruikers die zenuwachtig zijn geworden: op de Prove It site staat software om te testen of je PC millenniumbugs bevat. Overigens zijn het over het algemeen niet de eindgebruiker-PC's waar de kritische problemen optreden. Blijkt je PC toch in de zwarte zone terecht te zijn gekomen? Bel dan Millennium Jan.
 
Om de vier weken schrijft dr. Martijn Hoogeveen over de beste Internet-sites rond een interessant IT-onderwerp. Reageer s.v.p. via het discussieforum op Internet: http://www.computable.nl/discussie.
Alle http-adressen van de genoemde sites staan in Computable Online: http://www.computable.nl/internet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-03T00:00:00.000Z Martijn Hoogeveen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.