Managed hosting door True

Case study

Patiëntendossiers maken bij Cardialysis

Dit artikel delen:

Een van de laatste stappen voor het op de markt brengen van een nieuw medicijn of medisch apparaat is een klinisch onderzoek met patiënten. Het in Rotterdam gevestigde bedrijf Cardialysis is gespecialiseerd in het uitvoeren van deze onderzoeken. De projecten die Cardialysis voor haar opdrachtgevers uitvoert omvatten het verzamelen van gegevens, beoordeling ervan door artsen, en de statistische analyse.

Gedurende het onderzoek moet de behandelend arts alle gebeurtenissen bij een proefpersoon (patiënt) rapporteren. De behandelend arts stuurt alle relevante informatie en documenten over de patiënt en de omstandigheden naar Cardialysis.

De rol van Cardialysis

Als de informatie wordt bezorgd bij Cardialysis worden de documenten gescand. Het kan hierbij gaan om een patiëntendossier, maar ook om röntgenfoto's en hartfilmpjes. Middels barcodes worden deze documenten gekoppeld aan het juiste onderzoek en aan de patiënt. In een 'Tracking'-systeem, waarbij gebruik wordt gemaakt van door Cardialysis in huis ontwikkelde software, wordt de flow van de documenten geregistreerd, waardoor op te vragen is hoever de interne verwerking gevorderd is en waar de documenten zich fysiek bevinden.
Deze documenten, met veel bijbehorende informatie, worden middels Smartsite beschikbaar gesteld op een extranet. Externe deskundigen (artsen) maken gebruik van dit extranet om de gebeurtenis te kunnen beoordelen aan de hand van een aantal vaste kenmerken.

Portal ondersteunt extranet

Het werk van de experts wordt mogelijk gemaakt door een portal waar alle relevante informatie door Smartsite beschikbaar wordt gesteld. De gegevens (gescande documenten, etc.) zijn hier te vinden in de context van het onderzoek en de betreffende patiënt. Bovendien bewaakt het portal de voortgang van beoordelingen. Dit wordt gerealiseerd door het uitdelen van taken en het toepassen van workflow: experts vinden hier een lijst van gebeurtenissen die staan te wachten op hun beoordeling. Voor de feitelijke beoordeling maken de experts gebruik van een door Smartsite gegenereerd dynamisch formulier, waarbij de vragen die worden gesteld afhankelijk zijn van de ingevulde antwoorden bij eerdere vragen.

Beveiliging

De toegang tot dit portal is goed beveiligd met behulp van username/password én tokens: Smartsite zorgt met dit tokensysteem en een koppeling met Novell's e-Directory voor toegang tot de informatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-02-15T13:47:00.000Z Alex Beishuizen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.