Snelheidscontrole (Wat is er leuk aan werken in de IT?)

In een veel te grote auto glijdt de IT'er 's ochtends vroeg op de linkerbaan van de snelweg. Wervingsspotjes knallen om zijn oren; de grappen van de presentator hoort hij al voor de tweede keer.

Af en toe remmen voor een bekende snelheidsmonitor aan de kant van de weg en tussendoor de collega bellen om het kilometerpaaltje door te geven. Net iets sneller dan op de verkeersborden staat aangegeven verdwijnt de rest van de wereld achter je. Hup, tas over de schouder, koffer in de hand, telefoon in de zak en goedemorgen allemaal! Mailtjes lezen, en een dag vol actie, vergaderingen en onbekende problemen kan beginnen.
Welkom in de wereld van de IT. Een wereld die net iets anders is dan de wereld waar de IT'er op bezoek komt. Een stuk beweeglijker en vergankelijker, en uitermate geschikt voor mensen die zich snel kunnen aanpassen. Nieuwe producten komen regelmatig op de markt met een kleine levenscyclus. Veel software is nog niet uitontwikkeld en wordt continu aangepast. Het voortdurend actualiseren van de hierbij behorende kennis is hét onderscheidend vermogen van de IT'er. Die veranderlijkheid vormt ook de aantrekkingskracht van de automatisering.
Er is een continu streven naar producten die beter in de behoefte van de klant voorzien. Dit vormt de veelal jonge mensen die in de IT werken. Doelgerichtheid en een continu bewustzijn van verbeteringen creëert een sfeer van aanpakken en openheid. Voor gevestigde belangen en verworvenheden die veranderingen in de weg staan, is geen ruimte. De blik is naar voren gericht.
Moderne ondernemingsvormen ontstaan. De organisatie moet zich aanpassen aan een veranderende omgeving. Dit betekent zoveel mogelijk verantwoordelijkheid en zelfstandigheid bij de eigen medewerkers. Zelf was ik bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de aanschaf van mijn eigen leaseauto. Overhead en middenkader worden zoveel mogelijk vermeden. Gedeelde belangen worden samen besproken en scheidslijnen worden getrokken op basis van vertrouwen. Kortom, ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling krijgen alle ruimte.
Menselijk kapitaal is de bron van succes. Plezier in het werk speelt daarbij een belangrijke rol, en is voor niemand gelijk. Elke inzet en iedere kennisontwikkeling moet worden getoetst aan de individuele voorkeuren en talenten.
Aan het eind van het jaar wordt gekeken in hoeverre de persoonlijke doelen zijn gehaald en worden de kosten en baten bepaald. Het resultaat hiervan bepaalt de mate waarin men meedeelt in de bonus. Dit betekent dat ook medewerkers die wat meer vrije tijd willen, binnen de onderneming hun draai kunnen vinden. Hiertegenover staat dan een kleinere bonusuitkering.
Door de veranderlijkheid van en de groei in de IT ontstaan nieuwe ondernemingsvormen die beter aansluiten bij de behoeften van de huidige tijd. Flexibele beloningsstructuren en oprechte ruimte voor het individu krijgen bestaansrecht. Dit, gecombineerd met een ondernemende sfeer, maakt de IT enorm leuk. Een sfeer, die 'oudere' organisaties vaak missen.
 
Henk-Jan Hulshof
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-10T00:00:00.000Z Henk-Jan Hulshof
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.