IBM zet hoog in op netwerkcomputer

Federal Express geeft voorkeur aan Windows

De opkomst van de netwerkcomputer verloopt nog steeds traag. De NC kampt tot nog toe met mislukte projecten, zoals bij Federal Express. Recentelijk blies dit koeriersbedrijf de implementatie ervan af. Maar er klinken ook optimistische geluiden. Sun en IBM werken samen aan het Java-besturingssysteem.

NC-producent IBM beweert dat het een aantal grote klanten heeft binnengesleept. Deze zouden elk tussen de 30.000 en 40.000 van deze 'thin clients' inzetten. De computerfirma onthult binnen twee maanden de namen van de bewuste bedrijven. Deze contracten zouden de grootste zijn die IBM tot nog toe heeft gesloten voor de NC. Begin dit jaar onthulde de leverancier dat het vierduizend machines levert aan een van de grootste verzekeringsmaatschappijen in Groot-Brittannië: de General Accident Fire & Life Corporation.

Niet happig

Fabrikanten van netwerkcomputers zijn tot op heden niet zo happig op het onthullen van specifieke verkoopcijfers. IBM vormt geen uitzondering en spreekt bij monde van NC-topman Jim Gant van "enkele duizenden klanten die elk meer dan tienduizend machines zullen inzetten". Gant onthulde wel dat deze nog anonieme NC-gebruikers vooral in de distributie- en de financiële sector zitten.
Onderzoeksbureau Zona Research schat dat NC-fabrikanten dit jaar ruim 350.000 van die slanke computers zullen verkopen als vervanger voor de PC. Eerdere voorspellingen van diverse analisten bleken echter te voortvarend of optimistisch te zijn. De NC heeft lang niet zo snel vaste voet in de industrie gekregen als aanvankelijk werd voorspeld. Dit valt voornamelijk te wijten aan bezorgdheid over de hoge netwerkeisen, beveiligingsaspecten en het tekort aan Java-applicaties.

Beloftes en verlies

IBM zegt deze problemen aan te pakken met de levering van het applicatiepakket Esuite, dat geheel in Java is geschreven. Deze software blijkt echter nog niet stabiel genoeg te zijn, getuige moeizame demonstraties van IBM zelf. De leverancier belooft later dit kwartaal producten uit te brengen waarmee NC-netwerken beveiligd kunnen worden met smartcards en wachtwoorden.
Ondertussen verliest de NC weer een slag in de oorlog. De Amerikaanse transportfirma Federal Express stapt af van de netwerkcomputer en kiest Windows-PC's voor ruim 75.000 werkplekken. Fedex heeft maandenlang proeven gedaan met diverse soorten NC's, waaronder ook Javastations van Sun. Deze machines werden letterlijk en figuurlijk te licht bevonden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-13T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.