Exchange 2007 nu al in het museum

Mail op je telefoon en bellen met je computer

Dit artikel delen:

Het gaat nog tot 2009 duren voordat het nieuwe Rijksmuseum in Amsterdam haar deuren gaat opent. Over het algemeen is er veel lof over de grotere vernieuwingen in de architectuur. Dat geldt ook voor de it-omgeving, want in het afgelopen jaar verving het museum Exchange 2003. Als een van de eerste konden de gebruikers aan de slag met versie 2007.

"We lopen nu misschien wat voor de muziek uit", geeft Paul van Kooten, network-manager van het Rijksmuseum in Amsterdam, glimlachend toe. "Het is voor ons ook wel een beetje een experiment geweest om al in de eerste fase van Exchange 2007 mee te lopen. Een experiment dat tot nu toe overigens prima bevalt."

"We zorgen er hier altijd wel voor dat we recente versies hebben draaien. Dat is geen doel op zich, maar je ziet toch dat leveranciers niet meer alle mogelijke combinaties van oudere versies kunnen ondersteunen. Ik geloof dat je dan in het beheer van je systemen de minste problemen tegenkomt. Ik geloof ook niet in de stelling dat je dingen pas moet weggooien of vervangen als ze versleten zijn. Vaak is het gewoon beter om alles wat belangrijk is, zo veel mogelijk up-to-date te houden."

Zelfde wensen

Volgens Van Kooten is de verbeterde unified messaging een van de redenen om over te schakelen op Exchange 2007. "Daar willen we bij het Rijksmuseum erg graag mee verder. Dat kon met wat add-ons ook in de vorige versie van Exchange, maar het is fijn dat die functies nu onderdeel zijn van het pakket. Unified messaging gaat voor ons belangrijk worden, al kan ik nog niet precies zeggen welke kant het precies op gaat. We waren snel met de invoering van IP-telefonie en dat is ons qua functionaliteit en beheerbaarheid perfect bevallen. Zeker als je kijkt naar mobiele apparatuur, ben ik er van overtuigd dat het allemaal veel meer samen zal smelten."

"Mobility wordt daarbij een hot item voor ons. We zijn dan misschien als museum een wat apart bedrijf, maar in veel opzichten hebben we precies dezelfde wensen als iedere andere onderneming. We hebben hier zo'n 270 werkplekken met een behoorlijke kantoorfunctionaliteit, wat betekent dat er ook een behoorlijk aantal mobiele apparaten in het netwerk zit. We hebben een keer een hele berg pda's gekregen bij de aanschaf van pc's; dan is het ook logisch dat je die in wilt zetten."

Mail niet langer op pc

Hij is er overigens van overtuigd dat die pda's hun langste tijd hebben gehad en dat zij allemaal vervangen zullen worden door een of andere vorm van smartphones. Van Kooten: "Dan wordt unified messaging in ene een serieuze toepassing voor elke organisatie. Mail wordt binnen afzienbare tijd allang niet meer alleen op de pc afgehandeld. Kijk naar het succes van de BlackBerry, waar we eigenlijk voor de eerste keer de mogelijkheden van push-mail zagen. Mensen willen niet langer eerst naar hun beeldscherm lopen of een WiFi-punt zoeken om mailtjes te bekijken. In dat opzicht is de wereld snel aan het veranderen en ik geloof dat Microsoft daar in dit geval ook goed op heeft ingespeeld."

Opnieuw wiel uitvinden

Hoewel Van Kooten ook naar andere oplossingen dan die van Microsoft heeft gekeken, is een overstap naar bijvoorbeeld open source nu niet aan de orde. "Ik heb wel eens naar andere opties gekeken, maar volgens mij zijn zij verreweg de beste in dit soort software. Dat geldt vooral als je kijkt naar koppelingen met de andere systemen binnen de organisatie."

"Het is allemaal wel leuk dat soort BlackBerry-servers op je netwerk, maar je ziet wat een moeite het vaak kost om ze te koppelen aan je omgeving. Ik denk dat je jezelf daar alleen maar meer problemen mee op de hals haalt dan dat het een oplossing biedt. Het heeft geen zin om bij iedere nieuwe toepassing opnieuw het wiel uit te vinden. We hebben hier diverse platformen draaien en ik heb zelf vroeger ook ontwikkeld op Lotus en WordPerfect."

"Die laatste is natuurlijk nooit wat geworden en dat is toch iets wat je over de jaren heen vaker tegenkomt. Dan heb je als organisatie een hoop tijd en geld in dat ene bepaald platform gestoken, wordt het vervolgens overgenomen, niet meer ondersteund of behoor je tot de laatste gebruikers. Ik zal de laatste zijn die zegt dat Microsoft zaligmakend is, maar ze hebben over de jaren heen wel bewezen dat ze in dat opzicht betrouwbaar zijn. En dat zegt toch ook wel iets."

Confronteren

Was de overstap naar Exchange 2007 er een die volledig binnen de muren van het it-management werd genomen, volgens Van Kooten zullen bij de overstap naar bijvoorbeeld Office 2007 de gebruikers centraal staan. "Daar zullen we ze goed in moeten begeleiden. Daar hoef ik dan nu net weer niet zo erg in voorop te lopen. De aanschaf van Office 2007 en Vista als besturingssysteem zullen we vooral toepassen bij de aanschaf van nieuwe machines. Dat zal in het komende jaar gaan gebeuren."

Leercurve

Tegelijkertijd geeft Van Kooten toe dat Office 2003 nu juist allerlei functionaliteiten in zich had die het de gebruiker ook daadwerkelijk gemakkelijker maakten. "In wat ik er nu van gezien heb, is dat in Office 2007 zelfs nog wat eenduidiger en eenvoudiger. Je moet er echter voor oppassen dat je wel met de juiste bril blijft kijken. Wij als it'ers zijn gewend om met veranderingen om te gaan en we zien al heel snel waar bepaalde zaken ons voordelen kunnen bieden."

"Dat geldt niet altijd voor iedere gebruiker die zijn pc met software toch vooral als een stuk gereedschap ziet waar hij of zij vertrouwd mee is. Dat zien we ook bij de softphones die we nu op sommige machines installeren. De overgang naar IP-telefonie was erg gemakkelijk gegaan omdat er aan de bediening van het telefoontoestel in feite niet veel veranderde."

"Nu we diezelfde technologie ook als software willen gaan aanbieden, zie je een zekere verwarring. Mail op je telefoon en bellen met je computer. Het lijkt voor gebruikers niet vanzelfsprekend, terwijl het in het gebruik juist allerlei voordelen oplevert die voor iedereen herkenbaar zijn."

Uniforme opzet

Deze week is bij het Rijksmuseum ook de eerste SharePoint-toepassing in productie gegaan. Hoewel de eerste interne portalsite nog op bescheiden schaal loopt, is dit volgens Van Kooten wel een opstapje naar een veel grotere toepassing. "Straks komen er twee grote projecten aan. Ten eerste is daar het inrichtingsproject voor het nieuwe gebouw, wat behoorlijk groot is. Daarnaast zijn we bezig met het digitaliseren van al ons beeldmateriaal."

"Dat doen we al heel lang, maar het is door verschillende oorzaken nooit goed en uniform opgezet. Dat proberen we nu via de techniek en de organisatie nieuw leven in te blazen met een digital asset management systeem waar we SharePoint voor willen gaan gebruiken. Natuurlijk niet om het beeldmateriaal in op te slaan maar wel voor de processen daaromheen."

Terug naar Exchange 2007. Volgens Van Kooten is hij geen noemenswaardige problemen tegengekomen. "Een van de weinige dingen die wat anders zijn, is clustering. Je hebt hiervoor wellicht wat extra hardware nodig omdat je een geclusterde mailboxserver niet de rol van client access kan toebedelen. Daar heb je weer een extra machine voor nodig en als dat redundant moet, zelfs twee. Daar moest ik in het begin even aan wennen. Verder moet ik zeggen dat het me allemaal reuze is meegevallen en dat ik blij ben dat we de overstap al vroeg gemaakt hebben."

[Beeld: Jeroen Scheffer]

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-14T14:28:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.