Pak millenniumprobleem internationaal aan

Dit artikel delen:

Nederland haalt 16 procent van zijn elektriciteit uit het buitenland. Omdat de gevolgen van het millenniumprobleem grensoverschrijdend zijn, heeft ons land er belang bij dat zijn handelspartners tijdig met het probleem afrekenen. Nederland moet daarom met spoed initiatieven ontwikkelen om de internationale samenwerking en coördinatie te versterken, meent Europarlementariër Wim van Velzen.

Het millenniumprobleem krijgt Nederland langzaam in de greep. De berichtgeving in de media neemt - gevoed door rapportages en uitlatingen van politici - gestaag toe. Inmiddels liggen ook de eerste millenniumboekjes in de winkel en is het slechts wachten op een grote Hollywoodproductie. De bewustwording over het millenniumprobleem in vitale sectoren in veel landen om ons heen laat echter nog veel te wensen over. Dit blijkt uit een rapport van de Europese Commissie dat onlangs openbaar is gemaakt.
Tot de Europese landen die het verst gevorderd zijn met de aanpak van het millenniumprobleem behoren Engeland, Ierland, de Scandinavische landen en Nederland. Uit het overzicht van de Europese Commissie over de aanpak van het millenniumprobleem in de verschillende landen van de EU blijkt dat juist in de landen die vooroplopen bij de aanpak van het probleem, de zorg toeneemt. De energiesector baart grote zorgen, omdat veel belangrijke gegevens over deze sector niet bekend zijn. Met het oog op grensoverschrijdende aansluitingen moet de internationale samenwerking in de energiesector snel verbeterd worden. Nederland haalt 16 procent van zijn elektriciteit uit het buitenland. Problemen met de import van elektriciteit uit het buitenland kunnen in ons land leiden tot overbelasting van elektriciteitscentrales, waardoor een domino-effect kan ontstaan van uitvallende centrales zoals een jaar geleden in Midden Nederland. Het tijdelijk ontkoppelen van het elektriciteitsnet kan de import van problemen uit het buitenland voorkomen, maar kan leiden tot een tekort aan stroomvoorziening in eigen land. Weinig is bekend over de aanpak van het probleem door de nucleaire autoriteiten in kerncentrales in Midden- en Oost-Europa. Hoewel deze centrales minder millenniumgevoelig lijken omdat de sturingssystemen veelal mechanisch zijn, is zeer onduidelijk wat de gevolgen zijn van door het Westen geleverde apparatuur. Er is dus dringend behoefte aan meer uitwisseling van informatie en internationale samenwerking in de nucelaire sector. Deze samenwerking komt nu eindelijk van de grond middels internationale organisaties zoals het Internationaal Atoom Agentschap, de Wano en de Oeso, maar de tijd dringt.

Zwakste schakel

De ketenproblematiek is de bron van veel onzekerheid over de gevolgen van het millenniumprobleem. De zwakste schakel kan bij anderen roet in het eten gooien. Het is daarom van belang niet alleen uw eigen zaken op orde te hebben, maar ook te controleren of dit bij uw toeleveranciers en afnemers het geval is. Verder is het raadzaam om noodscenario's uit te werken voor het geval er onverhoopt toch dingen mis zullen gaan na de eeuwwisseling. Met het oog hierop is het belangrijk nu bij toeleveranciers garanties af te dwingen om straks problemen over de vraag wie aansprakelijk is te voorkomen. Ik vermoed dat aansprakelijkheid het belangrijkste thema wordt in het jaar 2000. Vanwege de aard van het millenniumprobleem draagt de sector informatietechnologie een bijzondere verantwoordelijkheid.
Veel Europese bedrijven zijn sterk van elkaar afhankelijk, waardoor de ketenproblematiek voor Europa ook grote economische gevolgen kan hebben. De Europese lidstaten en de Europese Commmissie zijn hier onvoldoende van doordrongen. Niet alleen in termen van kosten, maar zelfs ook door middel van groeivertraging. De beheersing van het millenniumprobleem kan wel eens een belangrijke voorwaarde worden voor werkgelegenheid in de Europese Unie. Daarom is het belangrijk dat de meest vooruitstrevende landen in de EU, waaronder Nederland, tijdens de Europese top in Wenen op 12 en 13 december aanstaande met de vuist op tafel slaan om de andere lidstaten van de EU wakker te schudden. De Nederlandse regering zal op deze bijeenkomst concrete actie moeten ondernemen om de internationale samenwerking en coördinatie te versterken.

Ambassades

De Nederlandse regering en de Europese Commissie zullen harder aan de bel moeten trekken bij de ons omringende landen die achterlopen bij de aanpak van het probleem, om ze te wijzen op de mogelijke gevolgen. De vertegenwoordigingen van de EU en de ambassades van de lidstaten in deze landen kunnen hierbij een nuttige rol vervullen.
Prioriteit moet uitgaan naar de vitale sectoren zoals de energiesector, de transportsector, de voedselketen, nooddiensten en politiediensten. De Europese Commissie zal meer informatie moeten verzamelen en hierover regelmatig openbare rapportages moeten uitbrengen. Dit brengt meer duidelijkheid en zal lidstaten stimuleren om meer haast te maken met hun aanpak. Goede voorlichting aan het publiek is essentieel. Dit vergroot de bewustwording en stimuleert mensen zelf actie te ondernemen. Bedrijven en andere organisaties zullen moeten worden aangespoord om hun computersystemen te inventariseren, te testen, te analyseren en vervolgens te repareren of te vervangen, hetgeen ook in ons land geen overbodige luxe is. De vorige week gepubliceerde CBS-enquête liet zien dat de computers van zo'n 2500 bedrijven niet millenniumproof is. Een bijkomend voordeel van een 'schoonmaak'-operatie is dat organisaties kunnen snoeien in de wildgroei van hun informatie- en communicatietechnologie. Met het vervangen van computersystemen zal tijdig moeten worden begonnen, aangezien door de grote vraag volgend jaar vertraging kan optreden bij de levering. Ten slotte zullen de lidstaten die nog geen landelijk (of regionaal) millenniumplatform hebben opgezet, dit zo snel mogelijk moeten doen. Zo'n platform versnelt de onderlinge samenwerking en de uitwisseling van informatie tussen diverse organisaties. Met nog slechts zo'n 400 dagen te gaan voor veel organisaties pure noodzaak.
 
Wim van Velzen, lid van het Europees Parlement voor het CDA

Suggesties en info
Voor suggesties kunt U een e-mail sturen naar: WGVELZEN@europarl.eu.int
 
Meer informatie over het millenniumprobleem kunt U vinden bij:
 
Europese Commissie: http://www.ispo.cec.be/y2keuro
Millenniumplatform Nederland: http://www.mp2000.nl
Project Bureau Millennium Overheid: http://www.pmo.nl

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-12-11T00:00:00.000Z Wim van Velzen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.